Global News

Al Jazeera: Οι Βρετανοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στο Σουδάν

Al Jazeera: Οι Βρετανοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο αριθμός των νεκρών πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πιο πρόσφατο επίσημο αριθμό των 459 και τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα μπορούσαν να εκτοπιστούν εάν συνεχιστεί η σύγκρουση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών του στρατού κατέκλυσαν το Σουδάν πριν από δύο εβδομάδες. Η Μεγάλη Βρετανία παρέχει τη βοήθεια και την διαμεσολάβησή της για νέους απεγκλωβισμούς και εκκενώσεις, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να παραμείνουν για πάντα στο Σουδάν.

Ο αριθμός των νεκρών πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πιο πρόσφατο επίσημο αριθμό των 459 και τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα μπορούσαν να εκτοπιστούν εάν συνεχιστεί η σύγκρουση. Η προθεσμία για τους Βρετανούς υπηκόους να φτάσουν σε έναν αεροδιάδρομο βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας Χαρτούμ για τις τελευταίες πτήσεις διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου έληξε. «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εκεί σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος Άντριου Μίτσελ.

Περισσότεροι από 1.650 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από την πρωτεύουσα Χαρτούμ και περισσότεροι από 1.000 έχουν μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Άλλες χώρες εκκενώνουν μανιωδώς τους πολίτες τους, ενώ ορισμένες έχουν διαφύγει μέσω ανεπίσημων διαδρομών με βάρκες και λεωφορεία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ξεκίνησε τους απεγκλωβισμούς την περασμένη Τρίτη, είχε αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα για να βοηθήσει τους πολίτες της αφού ξεκίνησε την αερομεταφορά της, αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν διασώσει εκατοντάδες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων στάλθηκαν για να εκκενώσουν βρετανούς διπλωμάτες από το Χαρτούμ, αφού ξέσπασαν μάχες γύρω από την πρεσβεία, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα διασώθηκαν οι κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων. Μιλώντας στο BBC στο Ναϊρόμπι, ο Α. Μίτσελ είπε ότι ήταν σωστό που τελείωσαν οι πτήσεις εκκένωσης. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας Βρετανός στο Χαρτούμ που να μην γνωρίζει για την εκκένωση και τη ροή των ανθρώπων που έρχονται στο αεροδρόμιο υποδηλώνουν ότι αυτό είναι σωστό», είπε στο BBC.

Είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «εξετάζει κάθε επιλογή για να βοηθήσει τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε αυτή την τρομερή κρίση». Πρόσθεσε ότι ανησυχεί ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει «απίστευτα σοβαρή» εκτός και αν υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός. «Ολόκληρο το διεθνές σύστημα ψάχνει τρόπους για να σταματήσει αυτή τη μάχη», συμπλήρωσε, «που στο κάτω κάτω είναι δύο στρατηγοί που το βυθίζουν για την εξουσία». Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο Χαρτούμ, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Το Υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας ανέφερε στο BBC ότι οι πτήσεις θα συνεχίσουν να φεύγουν από το Σουδάν έως ότου απεγκλωβιστούν όλα τα άτομα που εγγράφηκαν στο αεροδρόμιο πριν από τη λήξη της προθεσμίας του μεσημεριού τοπική ώρα. Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε μελλοντικές προσπάθειες εκκένωσης ή ανθρωπιστικής βοήθειας. Περισσότεροι από 20 γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας ενημερώθηκαν αρχικά ότι δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις επειδή δεν ήταν Βρετανοί υπήκοοι, παρά το γεγονός ότι είχαν άδειες εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments