Την εκτίμηση ότι η ένοπλη κρίση στο Σουδάν μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες διατυπώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι η αναταραχή στο Σουδάν μπορεί να διευρυνθεί και σε γειτονικές χώρες. «Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση στις γύρω χώρες της περιοχής είναι υπαρκτός», δήλωσε ο Γιάνετς Λέναρνιτς, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων.
Σε σημερινή του συνέντευξη, ο Λέναρνιτς δήλωσε ότι οι χώρες που συνορεύουν με το Σουδάν είναι εξαιρετικά «εύθραυστες» και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. «Προτεραιότητα της Ευρώπης είναι να αποσοβήσει επέκταση της πυρκαγιάς».
Προβλέποντας ότι η κατάσταση στο Σουδάν θα μπορούσε να χειροτερέψει, ο Λέναρτσιτς τόνισε πως «η χώρα φλέγεται, όλοι αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καθαρό νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα».
Εκατοντάδες ανθρωπιστικά προγράμματα στη χώρα έχουν ανασταλεί επί του παρόντος. Επίσης, λεηλατήθηκαν αποθήκες και οχήματα μεταφοράς που είναι απαραίτητα για τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Δηλώνοντας ότι και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ευθύνονται για αυτή την εξέλιξη, ο Λέναρτσιτς πρόσθεσε ότι το τίμημα το «πλήρωσε» η κοινωνία των πολιτών στο Σουδάν.
Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Φρικ, Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δήλωσε ότι μια περιφερειακή ανθρωπιστική κρίση μπορεί να συμβεί στην Ανατολική Αφρική λόγω του πολέμου στο Σουδάν. «Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στο Σουδάν, το ένα τρίτο του πληθυσμού πεινούσε ήδη, τώρα υπάρχει έλλειψη σε όλα και οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», δήλωσε σήμερα ο Φρικ.
Διευκρινίζοντας ότι παρόμοιες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στο Τσαντ και το Νότιο Σουδάν, ο Φρικ πρόσθεσε ότι «οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 28% σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Νότιο Σουδάν, όπου πλημμύρες και ξηρασίες σημειώθηκαν ταυτόχρονα λόγω κλιματικών λόγων». Ο Φρικ δήλωσε ότι έξι εποχές βροχών στο Κέρας της Αφρικής συνέβαλαν επίσης σε αυτήν την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι στο Σουδάν, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων του επίσημου στρατού και των πολιτοφυλακών που συνδέονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.
Οι δύο επικεφαλής στρατηγοί ενορχήστρωσαν από κοινού το στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα στο Σουδάν τον Οκτώβριο του 2021, το οποίο τερμάτισε τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, με πληθυσμό περίπου 46 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων τροφοδοτούνται από τη μεταρρύθμιση που προβλέπει την πλήρη στράτευση των παραστρατιωτικών δυνάμεων στο στρατό ως μέρος του σχεδίου για μια μετάβαση στην πολιτική εξουσία στο Σουδάν.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να σταματήσει τη βοήθειά του σε περίπου 7 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ανθρώπους στο Σουδάν λόγω των συγκρούσεων. Ο διευθυντής του προγράμματος Μάρτιν Φρικ επεσήμανε ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι έγκυες γυναίκες ή τα υποσιτισμένα παιδιά δεν λαμβάνουν την υποστήριξη του προγράμματος. Ο Φρικ είπε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ανακούφισης εάν και εφόσον αποκατασταθεί η ασφάλεια.