Ένα διήμερο διήρκεσε η φετινή Σύνοδος Κορυφής Global Citizen Now, με την λήξη των εργασιών να κηρύσσεται αργά το βράδυ της Παρασκευής. Η φετινή σύνοδος σημαδεύτηκε από πιεστικά αιτήματα για ανάληψη δράσεων και συμμετοχή σε υπερεθνικά προγράμματα στα οποία εμπλέκονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από ολόκληρο τον κόσμο.
Στην φετινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής επικράτησαν οι θεματικές των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid – 19, η νέα φάση της κλιματικής αλλαγής και οι ανεπάρκειες των πλανητικών πολιτικών απέναντί της, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυνατότητες ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης, καθώς και η παγκόσμια κρίση χρέους.
Το Global Citizen NOW πραγματοποιήθηκε φέτος στην Νέα Υόρκη και συγκέντρωσε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων από ολόκληρο τον πλανήτη. Επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί, υψηλόβαθμα στελέχη ΜΚΟ και οργανώσεων παρενέβησαν με ομιλίες στις προαναφερόμενες θεματικές ενότητες.
Ο Χιου Έβανς, διευθύνων σύμβουλος των Global Citizen, τόνισε ένα εντυπωσιακό νέο στατιστικό δεδομένο, για να εξηγήσει γιατί το φετινό συνέδριο Global Citizen NOW ήταν γεμάτο με εκκλήσεις για δράση και επείγοντα αιτήματα για συμμετοχή. Ο Χ. Έβανς, ο οποίος παλεύει κατά της ακραίας φτώχειας από τα 14 του, δήλωσε στο Associated Press ότι η κλιματική αλλαγή, η πανδημία Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια κρίση χρέους έχουν διαγράψει δεκαετίες ουσιαστικής επίδρασης στην αύξηση της ποιότητας των ανθρώπων.
«Για πρώτη φορά στη ζωή μου, σημειώνουμε αντίστροφη πρόοδο σε αυτό το θέμα», είπε ο Έβανς. «Όταν γεννήθηκα το 1983, το 52% του πλανήτη ζούσε σε ακραία φτώχεια. Το κατεβάσαμε στο 7%. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχούσε σε περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα έχει αυξηθεί κατά εκατοντάδες εκατομμύρια, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια».
Αυτή η ανατροπή είναι ο λόγος που ο Έβανς μετέτρεψε τη διήμερη διάσκεψη Global Citizen NOW σε μια δέσμη από παροτρύνσεις για δράση. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, φιλανθρωπικές ενώσεις προέτρεψαν τους υποστηρικτές του Global Citizen, ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές, να αντιμετωπίσουν τις αιτίες που τους αφορούν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την μεριά του, απευθυνόμενος στο συνέδριο , προσέφερε υποστήριξη για την ιδέα της ανάληψης κοινής δράσης, λέγοντας πως «όλοι πρέπει να είμαστε μέρος της αναμόρφωσης και της επανεφεύρεσης».
Η μη κερδοσκοπική JUST Capital, η οποία συμβουλεύει τις εταιρείες πώς να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους πιο δίκαια, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Δικτύου Εταιρικής Φροντίδας, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους.
«Θέλουμε μια δημοκρατία ανοιχτή σε όλους και μια δημοκρατία που να ενθαρρύνει τους ηγέτες μας να κάνουν ό,τι είναι σωστό επειδή ξέρουν ότι απαντούν στον λαό», τόνισε ο Φ. Λέτζεντ, επικεφαλής της JUST CAPITAL.
Αναφέρεται, τέλος, ότι η φετινή συνάντηση Κορυφής καλύφθηκε κυρίως από το Associated Press.