Διεθνή

Πώς γιόρτασε η Ευρώπη την Πρωτομαγιά

Πώς γιόρτασε η Ευρώπη την Πρωτομαγιά

Πηγή Φωτογραφίας: newmoney.gr

Με απεργίες και διαδηλώσεις οι εργαζόμενοι γιόρτασαν την Πρωτομαγιά, με τον κόσμο της εργασίας να  ζητεί καλύτερες κυβερνητικές πολιτικές για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του και την ικανοποίηση των μισθολογικών τους αιτημάτων.

Με απεργίες και διαδηλώσεις οι εργαζόμενοι γιόρτασαν την Πρωτομαγιά, με τον κόσμο της εργασίας να  ζητεί καλύτερες κυβερνητικές πολιτικές για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του και την ικανοποίηση των μισθολογικών τους αιτημάτων.

Στην Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετώπισε πανεθνικές διαμαρτυρίες στη χώρα, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την μάλλον αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, με την οποία το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από τα 62 στα 64 στη χώρα.  Ο νέος νόμος για τις συντάξεις  απαιτεί επίσης από τους ανθρώπους να εργάζονται 43 χρόνια για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

Ο Μακρόν, ο οποίος επιμένει για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, αντιμετώπισε μαζικές συγκεντρώσεις, ταραχές και αιτήματα των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι, ενώ θα σεβαστούν την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου για την ψήφιση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ως νόμου, θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες για να πείσουν τον Μακρόν να αποσύρει το μέτρο.

Οι διαδηλώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι διαδήλωσαν σήμερα.

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αντιμετώπισε επίσης διαδηλώσεις από εργατικά συνδικάτα που κάλεσαν την κυβέρνησή να αυξήσει τους μισθούς και να μεταρρυθμίσει τη φορολογική πολιτική της χώρας.

Η κυβέρνηση της Μελόνι πρόκειται να αποκαλύψει αύριο ένα πακέτο εργασιακών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων εργασίας.  Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το πακέτο θα διευκολύνει τις εταιρείες να προσφέρουν συμβάσεις εργασίας διάρκειας ενός έως δύο ετών και θα περιορίσει ένα πρόγραμμα ανακούφισης της φτώχειας με «μισθούς πολιτών», πρόγραμμα που εισήχθη το 2019 και θα έχει ολοκληρώσει την εγκατάστασή του μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση για την εργασιακή μεταρρύθμιση τη Δευτέρα, είπε ότι για να ενθαρρύνει τους περισσότερο ικανούς να εργαστούν, το νέο πακέτο θα μειώσει τον «μισθό των πολιτών».

Αυτό σημαίνει στην πράξη σημαντική μείωση των επιδομάτων φτώχειας για τους πολίτες από 18 έως 59 ετών. Τα επιδόματα αναμένεται να μειωθούν από τα 550 στα 350 ευρώ.

Οι διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά κυριάρχησαν και στους δρόμους της Ολλανδίας, εκεί όπου τα συνδικάτα ζητούσαν υψηλότερους μισθούς.

Λόγω του πληθωρισμού, οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργατικό σωματείο στην Ολλανδία (FNV) πρόσφεραν στους εργαζομένους του ς αύξηση μισθού 3 έως 7% φέτος, ακολουθούμενη από αύξηση 5% το επόμενο έτος και αυτόματη αποζημίωση τιμών με μέγιστο 5% από 2025 στις.

Το συνδικάτο FNV προειδοποίησε εντούτοις ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν την Τρίτη εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments