Global News

BBC: Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η First Republic Bank;

BBC: Πώς έφτασε στη χρεοκοπία η First Republic Bank;

Πηγή Φωτογραφίας: The New York Times

Η αποκάλυψη της First Republic την περασμένη εβδομάδα ότι είχε χάσει περίπου 100 δισ. δολάρια σε καταθέσεις αναζωπύρωσε τις ανησυχίες.

Οι φόβοι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ ξέσπασαν για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) τον Μάρτιο. Ο θάνατος λίγες μέρες αργότερα ενός άλλου δανειστή στις ΗΠΑ, της Signature Bank, πυροδότησε πανικό μεταξύ των επενδυτών και των τραπεζικών πελατών. Οι αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν για να εγγυηθούν καταθέσεις πέραν των τυπικών ορίων στην SVB και την Signature σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω τρεξίματα τραπεζικών καταθέσεων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε αμέσως την εξάπλωση των ανησυχιών. Στην Ευρώπη, οι Ελβετοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να μεσολαβήσουν για τη διάσωση του προβληματικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse, που οδήγησε 61,2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα να εγκαταλείψουν την τράπεζα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Εν τω μεταξύ, μια ομάδα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της JP Morgan, διοχέτευσε 30 δισ. δολάρια στην First Republic σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την επιχείρηση, η οποία θεωρήθηκε ευάλωτη επειδή τα περιουσιακά της στοιχεία είχαν πληγεί από την άνοδο των επιτοκίων πέρυσι.

Η αποκάλυψη της First Republic την περασμένη εβδομάδα ότι είχε χάσει περίπου 100 δισ. δολάρια σε καταθέσεις αναζωπύρωσε τις ανησυχίες. Οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει ντάμπινγκ μετοχών, μπήκαν. Οι μετοχές της εταιρείας – αξίας άνω των 120 δολαρίων η κάθε μια στις αρχές Μαρτίου – διαπραγματεύονταν με λιγότερο από 4 δολάρια την Παρασκευή. Ο κ. Dimon είπε ότι η εισροή καταθέσεων των μεγάλων τραπεζών, η οποία τώρα θα αποπληρωθεί, αγόρασε χρόνο και επέτρεψε στις ρυθμιστικές αρχές να κλείσουν την εταιρεία χωρίς να χρειάζεται να εγγυηθούν όλες τις καταθέσεις. Οι μετοχές της JP Morgan κέρδισαν περισσότερο από 2% μετά τη συμφωνία, η οποία θα την κάνει να αναλάβει όλες τις καταθέσεις 92 δισ. δολαρίων που απομένουν στην First Republic και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 173 δισ. δολαρίων δανείων και περίπου 30 δισ. δολαρίων χρεογράφων. Ως μέρος της συμφωνίας, η FDIC θα μοιραστεί τις ζημίες από ορισμένα δάνεια με την JP Morgan και θα της παράσχει χρηματοδότηση 50 δισ. δολαρίων, ενώ το ασφαλιστικό της ταμείο θα υποστεί απώλειες περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments