Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν – Σολτς: Ανάγκη για μαζικότερη παραγωγή ημιαγωγών φυσικού αερίου

Φον ντερ Λάιεν – Σολτς: Ανάγκη για μαζικότερη παραγωγή ημιαγωγών φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: EPA/OLIVIER HOSLET

Την ανάγκη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσουν για να «παράγουν μαζικά» ημιαγωγούς στη γηραιά ήπειρο προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από την Ασία σε αυτό τον στρατηγικό τομέα, κυρίως για την ενεργειακή μετάβαση, υπογράμμισε η πρόεδρος της Commission Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την ανάγκη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσουν για να «παράγουν μαζικά» ημιαγωγούς στη γηραιά ήπειρο προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από την Ασία σε αυτό τον στρατηγικό τομέα, κυρίως για την ενεργειακή μετάβαση, υπογράμμισε η πρόεδρος της Commission Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ημιαγωγούς, πολλούς ημιαγωγούς».

Συγκεκριμένα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε κατά την έναρξη της κατασκευής ενός τεράστιου εργοστασίου ημιαγωγών στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία, μαζί με τον Όλαφ Σολτς, ότι «χρειαζόμαστε μαζική παραγωγή στην Ευρώπη».

Με την επένδυση αυτή ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο γερμανικός όμιλος Infineon θα παράγει από το 2026 γκοφρέτες πυριτίου διαμέτρου 300 mm για ημιαγωγούς.

Πρόκειται για μία σημαντική ενεργειακή – οικονομική επένδυση, η οποία αποτελεί μέρος της ευρωενωσιακής προσπάθειας να αυξήσει η Ε.Ε. την παραγωγή στο σύνολο των απαραίτητων συστατικών για την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιακή βιομηχανία, πεδία στα οποία είναι ακόμη ηγεμονική  η θέση της Ασίας.

Πιο ειδικά, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κοινοβούλιο συμφωνήσαν συγκεκριμένα στα μέσα Απριλίου στον στόχο να φθάσουν το 20% της παγκόσμιας αγοράς το 2030, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα.

Η πρόεδρος της Commission δήλωσε πως «όλοι βλέπουμε σε ποιο σημείο έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Για τον λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να ενισχύσει τις εφοδιαστικές της αλυσίδες».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αυτό απαιτεί τη διεύρυνση του μεριδίου μας στην αγορά και της παραγωγικής μας ικανότητας».

Οι γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ταιβάν — έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο ηλεκτρικών τσιπ μέσω του ομίλου TSMC – αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά τον εφοδιασμό, καθώς ο τομέας γνώρισε ελλείψεις τα τελευταία χρόνια λόγω της Covid-19 και μιας πολύ μεγάλης ζήτησης. Τα τσιπ αυτά είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία, και συγκεκριμένα τις πράσινες τεχνολογίες (μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ) και την ψηφιακή τεχνολογία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς τόνισε «Χρειαζόμαστε ημιαγωγούς, πολλούς ημιαγωγούς», αποκαλώντας την παραγωγή αυτή, κατά την διάρκεια σημερινών εγκαινίων, «πετρέλαιο του 21ου αιώνα».

Η Γερμανία είναι προπύργιο παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, ειδικά η περιοχή της Δρέσδης που αποκαλείται η «Σίλικον Σαξονία». Εκτός από γερμανικούς ομίλους όπως οι Bosch και Infineon, ο αμερικανικός Intel έχει πρότζεκτ υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments