Πάνε 15 χρόνια που το συνδικάτο των συγγραφέων του Χόλιγουντ (WGA) κήρυξε απεργία. Τότε διήρκησε 100 μέρες και τα τηλεοπτικά δίκτυα έπαιζαν επαναλήψεις, καθώς στο σωματείο μετέχουν και οι συγγραφείς που εργάζονται στα τηλεοπτικά στούντιο. Η απεργία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Milken «στοίχισε» στην οικονομία της Καλιφόρνια 2,1 δισ. δολάρια.
Σήμερα στις 23:59 τοπική ώρα λήγει η διορία για να έλθουν σε συμφωνία για τη νέα σύμβαση εργασίας οι συγγραφείς με τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο. Αν οι συνομιλίες οδηγηθούν σε ναυάγιο η απεργία θα ξεκινήσει αύριο.
Τα αιτήματα των συγγραφέων
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι εργασιακές συνθήκες τους έχουν επηρρεαστεί αρνητικά από τo streaming και πλέον εργάζονται περισσότερες ώρες με χαμηλότερες απολαβές. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται οι υψηλότερες απολαβές αλλά και να αμείβονται περισσότερο όταν η σειρά που έχουν γράψει γίνεται επιτυχία.
Οι μισοί από τους σεναριογράφους τηλεοπτικών σειρών εργάζονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, σε σύγκριση με το ένα τρίτο τη σεζόν 2013-14, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της WGA.
«Έτσι όπως φαίνεται τώρα είναι ότι δεν θα υπάρξει μεσαία τάξη στο Χόλιγουντ», εξηγεί στον Guardian η Caroline Renard, σύνδεσμος της WGA και σεναριογράφος που έχει εργαστεί στην εκπομπή Secrets of Sulphur Springs του Disney Channel και σε άλλες σειρές.
Κατά τη διάρκεια της απεργίας απαγορεύεται να δουλεύουν, οπότε οι βραδινές εκπομπές, όπως το “The Tonight Show with Jimmy Fallon”, το “Last Week Tonight with John Oliver” και το “Saturday Night Live”, οι οποίες χρησιμοποιούν ομάδες συγγραφέων για την επεξεργασία επίκαιρων αστείων, αναμένεται να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή. Η παραγωγή σαπουνόπερας και εκπομπών όπως το “The View” είναι επίσης πιθανό να διακοπεί.
Οι πλατφόρμες streaming όπως το Netflix δεν θα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις, καθώς φιλοξενούν ξενόγλωσσες εκπομπές και παραγωγές που πραγματοποιούνται εκτός ΗΠΑ.
Εάν η απεργία παραταθεί, θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της φθινοπωρινής τηλεοπτικής σεζόν. Μια παρατεταμένη απεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μη σεναριακές εκπομπές ριάλιτι και ειδησεογραφικά μαγκαζίνο που θα γεμίζουν το βραδινό τηλεοπτικό πρόγραμμα.
H τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η WGA θέλει διασφαλίσεις για να αποτρέψει τα στούντιο από το να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργούν νέα σενάρια από την προηγούμενη δουλειά των συγγραφέων. Οι συγγραφείς θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα τους ζητηθεί να ξαναγράψουν τα προσχέδια σεναρίων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Τι λένε τα στούντιο
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον κλάδο. Οι όμιλοι ψυχαγωγίας δέχονται πιέσεις από τη Wall Street να καταστήσουν τις υπηρεσίες streaming κερδοφόρες, αφού έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε περιεχόμενο για να προσελκύσουν συνδρομητές.
Αντιμετωπίζουν επίσης τη μείωση των τηλεοπτικών διαφημιστικών εσόδων, καθώς τα παραδοσιακά τηλεοπτικά ακροατήρια συρρικνώνονται και οι διαφημιστές πηγαίνουν αλλού. Η απειλή της ύφεσης επίσης ελλοχεύει.
Η Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), ο εργοδοτικός φορέας που διαπραγματεύεται τη σύμβαση του συνδικάτου για λογαριασμό των μεγάλων στούντιο και εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο και τους παραγωγούς υποστηρίζει ότι επιδιώκει μια δίκαιη και ισότιμη σύμβαση.
Τζούλη Καλημέρη/ot.gr