Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση τετραετίας»
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Δεν μου φαίνεται πειστικός ο κ. Ανδρουλάκης πως δεν θέλει πρωθυπουργό τον πρώτο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open. «Εγώ θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη στις 21 Μαΐου και γι’ αυτό αγωνίζομαι να πείσω τους συμπολίτες μου. Δεν μπαίνω στη λογική της ποσοστικοποίησης. Να είναι τόσο καθαρή νίκη ώστε να μην αμφισβητείται ποιος είναι πρωθυπουργός Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα εκτιμήσω τις κινήσεις μου»., πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε, εκτός από την εκτίμησή του ότι η Ελλάδας χρειάζεται από μια σταθερή κυβέρνηση σε βάθος χρόνου, την δυσπιστία του στην απλή αναλογική και τις θεσμικές δυνατότητες που παρέχει, υπογράμμισε την επιτυχία της κυβέρνησης να συγκρατήσει την αύξηση του πληθωρισμού, τόνισε την κυβερνητική προτεραιότητα για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πιο αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε τα ακόλουθα:
Σταθερή κυβέρνησης τετραετίας
«Εγώ θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη στις 21 Μαΐου και γι’ αυτό αγωνίζομαι να πείσω τους συμπολίτες μου. Δεν μπαίνω στη λογική της ποσοστικοποίησης. Να είναι τόσο καθαρή νίκη ώστε να μην αμφισβητείται ποιος είναι πρωθυπουργός Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα εκτιμήσω τις κινήσεις μου».
«Αυτό που χρειαζόμαστε είνα σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Δεν μου φαίνεται πειστικός ο κ. Ανδρουλάκης πως δεν θέλει πρωθυπουργό τον πρώτο. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνεί στην αλλαγή του άρθρου 16, δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μιλάμε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις εγώ δεν έχω κρύψει ότι τάσσομαι υπέρ μονοκομματικών σταθερών κυβερνήσεων».
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τις ειρηνικές πορείες χθες. Το αίτημα για καλύτερους μισθούς είναι άλλωστε προτεραιότητα μας την επόμενη 4ετία».
«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική»
«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε σταθερή κυβέρνηση και να μην χανόμαστε σε παζάρια. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Η κάλπη που πρέπει να δώσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι της ενισχυμένης. Με μονοκομματική, θα παίρνουμε πιο γρήγορα αποφάσεις, και μην κοροϊδευόμαστε με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σημαντικές διαφορές.
Τελικός κριτής είναι ο λαός, θα σεβαστούμε σε κάθε περίπτωση τη λαϊκή ετυμηγορία.
Πρώτον, μπορεί να λέγονται πράγματα που δεν απηχούν την επίσημη θέση μας. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να μην σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους εκλεγμένους βουλευτές της.
Κυβέρνηση ανοχής ή ηττημένων… Έχουν ή δεν έχουν συναντηθεί Τσίπρας και Βαρουφάκης, ο πρώτος έχει απευθύνει κάλεσμα στον δεύτερο. Εγώ δεν πιστεύω όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης προεκλογικά. Η μόνη λύση είναι να είναι ισχυρή η ΝΔ στην πρώτη κάλπη.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε και “δεύτεροι να είμαστε, δεν πειράζει, εμείς μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση”».
«Έχουμε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη»
Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Όμως, οι αυξήσεις μισθών και οι μειώσεις φόρων είναι μόνιμες».
«Αμφισβητώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα το εξηγήσει σήμερα, απλά οι μισθοί ροκανίστηκαν από τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό θέτουμε προτεραιότητα τις αυξήσεις μισθών με επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Στον τουρισμό θέλω να στείλω μήνυμα πως οι κακοί εργοδότες θα μας βρουν μπροστά τους και θα είμαστε πολύ αυστηροί.
Καταλαβαίνω και τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη. Αν υπήρχε αισχροκέρδεια, δεν θα είχαμε τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό».
«Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος»
«Κεντρικός στόχος η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%. Ο καλύτερος τρόπος είναι περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας», ανέφερε.
«Η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη γιατί αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σε άλλες χώρες», συνέχισε ενώ είπε πως το Καλαθι του Νοικοκυριού και το market pass βοήθησαν.
Ο κ. Μητοτάκης έκανε εκ νέου λόγο για εισαγόμενη ακρίβεια και διερωτήθηκε: «εάν υπάρχει κάποιος, που να γνωρίζει το μαγικό τρόπο να μειωθούν οι τιμές ας μας τον πει, εκτός και εάν εννοούν λύσεις τύπου ΔΗΜΗΤΡΑ».
Επανέλαβε, δε, πως το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ δε λειτουργεί και επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου το εν λόγω μέτρο δε λειτούργησε και η μείωση πιστώθηκε κατ ουσίαν στους παραγωγούς και όχι στους καταναλωτές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως έως το τέλος της επόμενης 4ετίας θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντελώς ανεφάρμοστα.
«Θα κάνουμε σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Γιατί να πιστέψει ο λαός αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. Φέρτε αντικειμενικούς καθηγητές να κοστολογήσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Με τα πλεονάσματα, τα 58 δισ. ευρώ βγήκαν εν μέρει από τον προϋπολογισμό. Όπου πάω βλέπω μια κίνηση στην αγορά, δεν βλέπω ξενοίκιαστα μαγαζιά. Η σύγκριση με την Ισπανία είναι καταλυτική, καθώς δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας στάνταρ».
«Ένας από τους λόγους που κάναμε δωρεάν τη γονική παροχή είναι αυτός. Βέβαια, δεν έχουν όλοι γι’ αυτό είπαμε πως ένα νέο ζευγάρι με το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, θα διπλασιάσουμε τους ωφελόμενους στους 20.000 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόβλημα υπάρχει και στα Χανιά με τη στέγαση των φοιτητών και γι’ αυτό αυξήσαμε και το επίδομα ενοικίου στους φοιτητές».
«Θα υπάρξει Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης».
«Προφανώς, θα υπάρξουν πολλές αλλαγές και πιο πολλές γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα. Τηρήσαμε τη δέσμευση μας για τη γυναικεία εκπροσώπηση στο Επικρατείας και λυπάμαι για τις αθλιότητες που είδα στο διαδίκτυο για τη γυναίκα που είναι στην πρώτη θέση».
Εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας
«Αποτελεί προσωπικό στοίχημα για την επόμενη 4ετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Από τα 3,9 δισ. το 2019 τώρα για την Υγεία δίνουμε 5,2 δισ. και με το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν πιο πολλά, ενώ θα γίνουν και 10.000 προσλήψεις. Στα νησιά μας χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για τους γιατρούς, όπως και στα θέμα διακομιδής και αεροδιακομιδής των ασθενών.
Δεν καταφέραμε να λύσουμε το θέμα το πώς θα προσελκύσουμε γιατρούς αλλά έχουν γίνει θέματα στην πρόληψη. Θα διεξάγονται προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας