Global News

Les Echos: Προβληματισμός της Unicef για τους γάμους ανηλίκων

Les Echos: Προβληματισμός της Unicef για τους γάμους ανηλίκων

Πηγή Φωτογραφίας: UNICEF

Έχει υπάρξει βελτίωση ως προς τους γάμους ανηλίκων παιδιών ανά τον κόσμο, αλλά η UNICEF επισημαίνει ότι είμαστε μακριά από την επίλυση του προβλήματος.

«Έχουμε κάνει αναμφίβολα πρόοδο στην εγκατάλειψη της πρακτικής του γάμου ανηλίκων, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά αυτή η πρόοδος δεν είναι αρκετή», δήλωσε σήμερα η Κλαούντια Κάπα, επικεφαλής της έκθεσης της UNICEF για τον γάμο ανηλίκων, Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Unicef, περίπου 640 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν κάτω των 18 ετών. Ωστόσο, τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, 68 εκατομμύρια από αυτούς τους γάμους έχουν αποτραπεί. Το 1997, το 25% των νεαρών γυναικών ηλικίας 20 έως 24 ετών είχαν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18 ετών, το 23% το 2012, το 19% το 2022.

Με τον σημερινό ρυθμό, ο αριθμός των γάμων κοριτσιών εξακολουθεί να αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 εκατομμύρια ετησίως το 2030 (περίπου 12 εκατομμύρια σήμερα), σύμφωνα με την Unicef. Ωστόσο, μια μείωση σχεδόν 20 φορές πιο γρήγορα θα ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης αυτής της πρακτικής μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να περιμένουμε 300 χρόνια για να εξαλείψουμε τους γάμους παιδιών», σχολίασε η Κ. Κάπα. Ο διάσημος διεθνής οργανισμός φοβάται περαιτέρω ότι η έκρηξη της πανδημίας Covid-19, η σύγκρουση και οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «θα ανατρέψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με κόπο». Έτσι, ο covid – 19 θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για 10 εκατομμύρια επιπλέον γάμους ανηλίκων μεταξύ 2020 και 2030.

«Ο κόσμος κατακλύζεται από κρίσεις που προστίθενται σε άλλες κρίσεις, καταστρέφοντας τις ελπίδες και τα όνειρα των ευάλωτων παιδιών, ειδικά των κοριτσιών που θα έπρεπε να είναι μαθήτριες και όχι ντυμένες νύφες», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της Unicef, Κάθριν Ράσελ. Κρίσεις «που αναγκάζουν τις οικογένειες να αναζητήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, παντρεύοντας τις κόρες τους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments