Απάντηση στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να καταθέσει κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη, έδωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλιβιζάτος χτες σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι είχε ξεκινήσει πρωτοβουλία για να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη τα τρία μεγάλα κόμματα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προχώρησε, εξαιτίας της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει. Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε «μικρόψυχο» το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα περί μη κατάθεσης υπομνήματος επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισε την τροπολογία.
Ο κ. Καλογήρου στην απάντηση του σημειώνει – μεταξύ άλλων – ότι προκαλεί εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου «γιατί η τηλεφωνική του κλήση για να επισημάνει την ιδέα του κοινού υπομνήματος με τη ΝΔ έγινε τις ημέρες που η κυβέρνηση νομοθετούσε για τρίτη φορά αλλάζοντας την αρμοδιότητα του τμήματος και που ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κος Τζανερίκος, είχε δημόσια καταγγείλει παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του με προσφορά μάλιστα και ανταλλαγμάτων».
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Καλογήρου
Εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός ότι ο καθηγητής κος Αλιβιζάτος χαρακτηρίζει μικρόψυχη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για την εφαρμογή μιας τροπολογίας με την οποία διαφώνησε στη Βουλή, καταθέτοντας δική του πρόταση.
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί γιατί η τηλεφωνική του κλήση για να επισημάνει την ιδέα του κοινού υπομνήματος με τη ΝΔ έγινε τις ημέρες που η Κυβέρνηση νομοθετούσε για τρίτη φορά αλλάζοντας την αρμοδιότητα του τμήματος και που ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κος Τζανερίκος, είχε δημόσια καταγγείλει παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού και στενών συνεργατών του με προσφορά μάλιστα και ανταλλαγμάτων.
Η εγκληματική δραστηριότητα Κασιδιάρη είναι αυταπόδεικτη καθώς έχει αναγνωριστεί και με δικαστική απόφαση. Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα μπορούσε να ξεπλύνει τη θεσμική ακροδεξιά, αναλαμβάνοντας κοινές θεσμικές πρωτοβουλίες μ’ αυτούς που παρακολουθούσαν -και δεν γνωρίζουμε καν αν συνεχίζουν να το κάνουν- πολιτικούς και ανώτατους κρατικούς αξιωματουχους.
Καλό θα είναι να περιμένουνε το αποτέλεσμα των εκλογών, παραμένοντας σε εγρήγορση κατά του ακροδεξιού κινδύνου. Τότε θα φανεί αν το σήριαλ των νομοθετικών ερασιτεχνισμών και το κλείσιμο του ματιού αποδυνάμωσαν ή αντίθετα ενίσχυσαν εκλογικά την εξτρεμιστική ακροδεξιά.
Μέχρι τότε, ας μην θεωρούμε τη θεσμική σοβαρότητα μικροψυχία.