Πολιτική

Κόμμα Κασιδιάρη και Σύριζα: Το πολιτικό φλερτ εξακολουθεί

Κόμμα Κασιδιάρη και Σύριζα: Το πολιτικό φλερτ εξακολουθεί

Πηγή Φωτογραφίας: Mononews

Με την απόφαση με ψήφους 9 προς 1, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θέτει εκτός της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες για την Πατρίδα».

Εκτός εκλογικής διαδικασίας τίθεται οριστικά το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη μετά την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου και, παρά τις διακηρύξεις τους για την προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, Σύριζα και Μέρα25 συνεχίζουν να τηρούν μια πολιτική στάση απέναντι στους νεοναζιστές του εν λόγω κόμματος, η οποία είναι δημοκρατικά παρεξηγήσιμη. Ιδιαίτερα, με την απόφαση με ψήφους 9 προς 1, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θέτει εκτός της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες για την Πατρίδα». Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης εστιάζει στο στοιχείο της συνέχειας που συνδέει το κόμμα Κασιδιάρη με την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Μάλιστα,  τα μέλη που απαρτίζουν τη σύνθεση του Α1 τμήματος, φαίνεται να βρίσκουν ομοιότητες όσον αφορά τα πρόσωπα, δηλαδή κάποια από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να εντοπίζονται στα ψηφοδέλτια του κόμματος «Έλληνες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, εκφράζοντας παράλληλα το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως «η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης, που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας» και επισήμανε ότι «ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι το χρέος όλων μας για να προστατεύουμε τη Δημοκρατία». Αίσθηση προκαλεί όμως η στάση της ριζοσπαστικής αριστεράς απέναντι στην δικαστική απαγόρευση, με τον Σύριζα να μην εκδίδει ανακοίνωση και με το Μέρα 25 να κάνει λόγο για «¨ακρωτηριασμό της δημοκρατίας».

Πιο ειδικά, ο Σύριζα παραμένει εγκλωβισμένος, εκλογικά και προγραμματικά, στον αντισυστημισμό της πρώτης περιόδου του, πριν από τις εκλογές του 2015. Επιμένει να εκφράζει μέσω του Αλέξη Τσίπρα και των ηγετικών στελεχών του μια βαθιά καχυποψία ως προς την δημοκρατικότητα των πολιτικών θεσμών. Εξακολουθεί να εκτιμά πως οι υφιστάμενοι θεσμοί υπάρχουν για να εξυπηρετούν, σε τελικό βαθμό, τα υλικά και συμβολικά συμφέροντα ορισμένων διεφθαρμένων ελίτ, οικονομικών και πολιτικών ηγετικών τμημάτων της κοινωνίας. Σε στενά εκλογικό επίπεδο, ο πειρασμός, στον οποίο υποκύπτει η Κουμουνδούρου, είναι προφανής. Ο Σύριζα κηρύσσει ότι παλεύει για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη παντού, αλλά, την ίδια στιγμή, αρνείται να χαιρετίσει τον δικαστικό αποκλεισμό των νεοναζιστών του κόμματος Κασιδιάρη, αποβλέποντας σε εκλογικά οφέλη από το περίφημο «αίσθημα οργής», το οποίο κυριεύει τους «αγανακτισμένους ψηφοφόρους» του νεοναζιστικού κόμματος. Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη προτίμησε, τουλάχιστον, να μην συσκοτίσει τις πολιτικές προθέσεις του και ζητεί να μην αποκλειστεί από τις εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «η στάση του ΜέΡΑ25 απέναντι στην απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη προκύπτει από τη βασικότερη αρχή της Δημοκρατίας, όχι από εφήμερους τακτικισμούς. Tην αρχή ότι την Δημοκρατία δεν μπορείς να την προστατεύσεις από εκείνους που θέλουν να την ακρωτηριάσουν ακρωτηριάζοντάς την εσύ ο ίδιος». Την ίδια στιγμή, ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε για το αν συμφωνεί με την απαγόρευση στο  κόμμα του Κασιδιάρη, απάντησε: «Όχι! Το λέω με βαριά καρδιά. Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αβγό του φιδιού, να μην έχει εκκολαφθεί, αλλά αυτά παθαίνουμε… όταν η Αριστερά αποτυγχάνει να οργανώσει την αντίσταση στη λεηλασία των πολλών σε περίοδο κρίσης, το αβγό του φιδιού εκκολάπτεται». Το πολιτικό φλερτ του Σύριζα με τον κόμμα Κασιδιάρη χρονολογείται από την περίοδο του «κινήματος των πλατειών». Το εν λόγω κόμμα αποτελεί συνέχεια, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, της Χρυσής Αυγής, με την οποία η ηγεσία του Σύριζα διατηρούσε καλές πολιτικές σχέσεις. Οι δύο χώροι εμπνέονται από τον ίδιο αντισυστημισμό και συγκεντρώνουν «ομοειδή» εκλογικά ακροατήρια, η ψήφος των οποίων είναι πολύτιμη, όταν ένα κόμμα εξουσίας έρχεται σταθερά δεύτερο στις προτιμήσεις των πολιτών, τρεις εβδομάδες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Πρόσφατα, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος πληροφόρησε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη κινούνται περισσότερο προς τον Σύριζα και όχι προς την ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments