Global News

Reuters/DW: Πού είναι τα τρωτά σημεία του ρωσικού στρατού;

Reuters/DW: Πού είναι τα τρωτά σημεία του ρωσικού στρατού;
Η Ρωσία προετοιμάζεται για αντεπίθεση της Ουκρανίας και έχει ήδη κατασκευάσει οχυρώσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Τι αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός όταν απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη;

Από τον Δεκέμβριο, ο ρωσικός στρατός κατασκευάζει μεγάλες οχυρώσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα στρατεύματα που εισήλθαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σκάβουν σε στρατηγικά σημεία στα κατεχόμενα και προετοιμάζονται για μια αντεπίθεση. . Σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη εγκατάσταση στον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αφού ανέλυσε χιλιάδες νέες δορυφορικές εικόνες, αναφέρει επίσης ότι χιλιάδες νέα οχυρά – χαρακώματα, φράγματα οχημάτων και τάφροι που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα – έχουν εμφανιστεί στις ρωσικές συνοριακές περιοχές και στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια, λέει ότι η Ρωσία έχει μάθει από την περσινή επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση. "Μετά την επίθεση στο Χάρκοβο, η Ρωσία συνειδητοποίησε ότι η ήττα είναι πιθανή και ότι το έδαφος μπορεί να χαθεί ξανά. Νομίζω ότι κατάλαβαν ότι η Ουκρανία μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις λέει.

Τι προπύργια χτίζουν οι Ρώσοι;

Πάνω απ όλα, τα χαρακώματα είναι σκαμμένα τόσο βαθιά που μπορεί κάποιος να σταθεί μέσα σε αυτά. Ενισχύονται στο μπροστινό μέρος με σάκους άμμου ή πέτρες. Αυτό γίνεται για την προστασία του ρωσικού πεζικού από σφαίρες, σκάγια και πυρά πυροβολικού. Πολλές τέτοιες θέσεις υπάρχουν τώρα κατά μήκος σημαντικών δρόμων και κοντά σε στρατηγικές πόλεις. Αυτό αναφέρει ο Μπράντι Άφρικ από το American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον, ο οποίος εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες. Σύμφωνα με το Reuters, οι εικόνες δείχνουν επίσης ότι οι Ρώσοι θέλουν να κλείσουν το δρόμο για τον βαρύ ουκρανικό εξοπλισμό – με διάφορα εμπόδια όπως ράβδους δεξαμενών, χαρακώματα και τσιμεντόλιθους, όπως τα λεγόμενα «δόντια του δράκου» από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με παρατηρητές, βάζουν και ναρκοπέδια.

Πού θα επιτεθούν οι Ουκρανοί;

Εκεί που κατασκευάζονται οι μεγαλύτερες οχυρώσεις, η ρωσική διοίκηση προφανώς αναμένει περισσότερο μια ουκρανική επίθεση. Αντίστοιχα, οι ρωσικές θέσεις στο μέτωπο συγκεντρώνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια, στην ανατολική Ουκρανία και στην περιοχή του ισθμού που συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με την Ουκρανία. Όπως σημείωσε ο απόστρατος στρατηγός του Αυστραλιανού Στρατού Μικ Ράιαν, ο Ρώσος στρατός υποπτεύεται ότι η νότια Ουκρανία ειδικότερα, ιδιαίτερα η περιφέρεια Ζαπορίζια, θα είναι ο τόπος μιας ουκρανικής αντεπίθεσης. «Πρόκειται για σοβαρές οχυρώσεις που κατασκευάστηκαν σε έξι μήνες», λέει ο Όλεχ Ζντάνοφ, ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και έφεδρος συνταγματάρχης. Τονίζει όμως ότι πρόκειται μόνο για επιλεκτικές επενδύσεις. Για παράδειγμα, το οδικό δίκτυο ανατολικά της Μελιτόπολης είναι πρακτικά ξεμπλοκαρισμένο από προπύργια.

Μέτρα κατά των ρωσικών τρωτών σημείων

Ο Νίκλας Μασούρ από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας στο ETH Ζυρίχης υποψιάζεται ότι οι Ρώσοι προσπαθούν λιγότερο να συγκρατήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου με τις οχυρώσεις και θέλουν να απαιτήσουν υψηλότερη τιμή από τους Ουκρανούς στην αντεπίθεσή τους. Οι οχυρώσεις δημιουργούν έναν ορισμένο βαθμό προβλεψιμότητας και δομούν τις μελλοντικές επιχειρήσεις. Αυτό μετριάζει τις αδυναμίες της Ρωσίας, αφού ο ουκρανικός στρατός συνήθως αποδίδει καλύτερα σε αυτοσχέδιες και μεταβαλλόμενες στρατιωτικές καταστάσεις εξηγεί ο Μασούρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι δεμένες με τις οχυρωμένες περιοχές τις κάνει και πιο προβλέψιμες για τους Ουκρανούς, αφού θα γνώριζαν τις θέσεις τους εκεί. Ο Ρομπ Λι του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής σημειώνει ότι η συγκέντρωση των στρατευμάτων του σε έναν συγκεκριμένο τομέα θα μπορούσε να δώσει στους Ουκρανούς ένα πλεονέκτημα και να τους επιτρέψει να διεισδύσουν βαθιά σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να καταστρέψει περισσότερες γραμμές οχυρώσεων και να οδηγήσει σε μια σημαντική ανακάλυψη.

Ουκρανική αεράμυνα και ρωσικό ηθικό

Αλλά οι δορυφορικές εικόνες εξακολουθούν να μην δείχνουν τις θέσεις του πυροβολικού, προειδοποιεί ο Όλεχ Ζντάνοφ. Οι Ρώσοι θα μετακινούνταν στις θέσεις τους λίγο πριν ξεκινήσουν οι μάχες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ρωσική αεροπορία, η οποία όμως σπάνια διεισδύει στον εναέριο χώρο που ελέγχει το Κίεβο λόγω της ουκρανικής αεράμυνας. Είναι σημαντικό οι επιτιθέμενες ουκρανικές δυνάμεις να διαθέτουν αρκετά τακτικά συστήματα αεράμυνας που προστατεύουν άμεσα τα στρατεύματα. Θα ακολουθήσει η αεράμυνα σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο, η οποία θα καλύπτει ολόκληρες περιοχές. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. " είπε ο Ζντάνοφ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ρωσικές οχυρώσεις στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες πιστεύουν ότι οι παρατηρητές θα μπορούσαν σίγουρα να εμποδίσουν μια σημαντική ανακάλυψη από τον ουκρανικό στρατό. Ο Όλεχ Ζντάνοφ τονίζει: «Η πιο σημαντική στιγμή στην άμυνα είναι: ανεξάρτητα από το πώς σκάβετε ή οχυρώνεστε, όλα εξαρτώνται από τη θέληση του στρατιώτη να αμυνθεί και από τη συναισθηματική και ψυχολογική του κατάσταση». Ο Ζντάνοφ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Χερσώνας, ο Ρώσος στρατός έχτισε οχυρώσεις σε τρεις γραμμές μπροστά από την πόλη για σχεδόν μισό χρόνο. Ωστόσο, η πόλη απελευθερώθηκε από τον ουκρανικό στρατό.

Κλασικές οχυρώσεις και σύγχρονος πόλεμος

«Στόχος της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι να σακατέψει τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και να πανικοβάλει τους Ρώσους στρατιώτες», είπε στο CNN ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, ειδικός στον σύγχρονο πόλεμο και αναλυτής στο Ινστιτούτο Διεθνών Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο. Ο τακτικός αιφνιδιασμός, η ηγεσία στο πεδίο της μάχης και το ηθικό πιθανότατα θα είναι κρίσιμα τις πρώτες 24 ώρες της επίθεσης, λέει. Σύμφωνα με τον Ζντάνοφ, στον σύγχρονο πόλεμο, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται από μικρές ομάδες με μεγάλη ικανότητα ελιγμών. Αυτό έγινε σαφές όταν η Ουκρανία απελευθέρωσε το Χάρκοβο, όταν ομάδες με μεγάλη κινητικότητα διέρρηξαν τα κενά μεταξύ των οχυρώσεων και των χαρακωμάτων και δεν παρενέβησαν στις μάχες, θυμάται ο ειδικός. «Προκαλούν χάος και πανικό στον εχθρό και στη συνέχεια οι ομάδες σοκ της κύριας δύναμης το ολοκληρώνουν», είπε ο Ζντάνοφ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments