Κόσμος

Bloomberg: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στη Βρετανία

Τον προηγούμενο μήνα, ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στην Ελλάδα θραύασματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που κρατούνταν τα μουσεία του Βατικανού για περίπου 100 χρόνια

Τον προηγούμενο μήνα, ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που κρατούνταν τα μουσεία του Βατικανού για περίπου 100 χρόνια. Είναι καιρός η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμά του, λέει το Bloomberg. Σε εκτενές άρθρο γνώμης στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Rachel Sanderson, αναδεικνύει το 2024 ως ιδανική ευκαιρία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα απο την Βρετανία στην Ελλάδα, με αφορμή την 50ή επέτειο από την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η αποκατάσταση των αρχαίων μαρμάρων στην Ελλάδα υποκινήθηκε από μια «ειλικρινή επιθυμία να ακολουθήσουμε τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας», σύμφωνα με το Βατικανό. Με άλλα λόγια, ο πάπας Φραγκίσκος συμφώνησε με την άποψη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Μετά την κίνηση αυτή από το Βατικανό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει ότι την πράξη του πάπα πρέπει να ακολουθήσει η Βρετανία, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο θησαυροφυλάκιο από μάρμαρα του Παρθενώνα.

Φυσικά, στην εξέλιξη βοήθησε σημαντικό το γεγονός ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε την εξουσία να λάβει μονομερώς μια απόφαση, σημειώνει ο Andrea Rurale, διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών στη διαχείριση και διοίκηση τεχνών στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. Αυτό του έδωσε τη δύναμη να παρακάμψει τις διαφωνίες ορισμένων στα Μουσεία του Βατικανού.

Εκ των πραγμάτων, η ιδιοκτησία των μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Βρετανία, συνοδεύεται ανά τα χρόνια με αμείωτο άγχος και αποκλίνουσες απόψεις από αναρίθμητους ενδιαφερόμενους.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης ενός βρετανικού νόμου του 1963 που απαγορεύει σε μεγάλο βαθμό στο Βρετανικό Μουσείο να διαθέτει τα κτήματά του. Έτσι, ο δανεισμός των μαρμάρων ως μέρος μιας συμφωνίας για εκ περιτροπής φιλοξενία βασισμένη σε πολιτιστικές ανταλλαγές θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το νομικό εμπόδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο