Πολιτική

Άδωνις: Όχι σε μαγικές λύσεις κατά του πληθωρισμού

Άδωνις: Όχι σε μαγικές λύσεις κατά του πληθωρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι δύο προσκεκλημένοι του debate εξέφρασαν τις απόψεις τους για μια δέσμη θεμάτων που άπτονται της οικονομίας και, ουσιαστικά, συμφώνησαν ότι.. διαφωνούν.

Σε debate που διοργάνωσε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» ήταν προσκεκλημένος ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε ως πολιτικό αντίπαλο τον βουλευτή και τομεάρχη οικονομίας του Σύριζα κ. Αλέξη Χαρίτση. Οι δύο προσκεκλημένοι του debate εξέφρασαν τις απόψεις τους για μια δέσμη θεμάτων που άπτονται της οικονομίας και, ουσιαστικά, συμφώνησαν ότι.. διαφωνούν.

Ακριβέστερα, οι δύο πολιτικοί ρωτήθηκαν για τα ζητήματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο της πραγματικής οικονομίας, από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό μέχρι την πρόοδο των επενδύσεων στην Ελλάδα, από τα έργα στο Ελληνικό μέχρι το εάν η πατρίδα μας χρειάζεται έναν κρατικό τραπεζικό πυλώνα.

Η πρώτη θεματική ενότητα της συνέντευξης αφορά την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό, με τον υπουργό να αναφέρει ότι «Οι πολίτες δικαίως ανησυχούν για την ακρίβεια, παρά το ότι ήδη ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχωρεί με μεγάλη ταχύτητα, με μεγαλύτερη ταχύτητα από την υπόλοιπη ευρωζώνη», τονίζοντας παράλληλα πως το φαινόμενο θα διαρκέσει όλο το 2023. Ακόμη, προσθέτει πως «όποιος λέει ότι έχει μαγικές λύσεις για τον πληθωρισμό είναι απατεώνας. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Ποια είναι όμως η λύση στο πρόβλημα; Ο υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνεται των επιλογών της κυβέρνησης, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το “Market Pass” και οι έλεγχοι, ενώ αντιτίθεται στις μειώσεις έμμεσων φόρων, εξηγώντας: «Η χώρα της Ευρώπης που αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ για να πέσουν οι τιμές στα ράφια είναι η Ισπανία. Τρεις μήνες τώρα που έχει εφαρμόσει αυτό το μέτρο, έχει μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από εμάς».

Μάλιστα, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ιδέα ότι μειώνουν τους έμμεσους φόρους και πέφτουν μέσα στα ράφια, είναι ψέματα. Για να μην μακρηγορούμε, ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Τσακαλώτος, ως Πρωθυπουργός και ως Υπουργός Οικονομικών αντίστοιχα, είχαν εξηγήσει στη Βουλή των Ελλήνων επί θητείας τους γιατί η μείωση του ΦΠΑ δεν σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και κανένα στέλεχος του, ούτε ο κύριος Χαρίτσης προφανώς, δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση γιατί η Ισπανία με 0% ΦΠΑ έχει μεγαλύτερο πληθωρισμό στα τρόφιμα από την Ελλάδα. Κανένας τους».

Η συζήτηση μεταφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα των επενδύσεων και το κατά πόσο είναι παραγωγικές ή όχι, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και κάποιες αναφορές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κριτική αυτή μου είναι παντελώς ακατανόητη. Ο τρόπος με τον οποίον μετράμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στον πλανήτη είναι κοινός. Όλες οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον κόσμο συμπεριλαμβάνουν τις εξαγορές των επιχειρήσεων και τα ακίνητα. Που ακούσατε δίκτυα άμεσων ξένων επενδύσεων χωρίς εξαγορές των εταιρειών και τα ακίνητα;».

Αναφορικά με το Θέμα του Ελληνικού και το κατά πόσο καθυστερεί, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «Το έργο από το master plan του προβλέπεται να παραδοθεί στο τέλος του 2025 και από ότι φαίνεται θα παραδοθεί λίγο νωρίτερα. Άρα, τρέχει και με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι είναι προβλεπόμενο», ενώ συμπληρώνει πως «Από το επενδυτικό σκέλος του project δεν αποχώρησε ούτε η Τράπεζα Πειραιώς ούτε το σκέφτεται η Eurobank. Η Tράπεζα Πειραιώς αποχώρησε από το μνημόνιο συνεργασίας που είχε με τη Lamda για τη μεταφορά των κεντρικών της γραφείων στο Ελληνικό».

Τέλος, στο ερώτημα εάν χρειάζεται η χώρα ένα κρατικό τραπεζικό πυλώνα, ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής: «Φυσικά δεν πρέπει να υπάρχει καμία τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, γιατί αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος είναι ότι και ο μέτοχος να είναι το δημόσιο, οι τράπεζες λειτουργούν στο πλαίσιο που καθορίζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Αυτά που θυμάστε από το παρελθόν της δεκαετίας του ΄80 δεν μπορούν να γίνουν στη Ζώνη του Ευρώ. Δεν μπορεί ο Υπουργός να πάει σε μια τράπεζα να πει δώσε δάνειο εκεί, ούτε να αλλάξει τα τραπεζικά κριτήρια ακόμα και αν το δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος. Αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν τα καταλαβαίνει ή απλώς δεν τα λέει στον κόσμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments