Πολιτική

Προς τα πού κατευθύνονται οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη

Προς τα πού κατευθύνονται οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Παρών» δηλώνει μέσα από τις φυλακές, όπου κρατείται, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε «δεύτερη κάλπη», αποφεύγοντας τη συνεργασία με το ΕΑΝ

«Παρών» δηλώνει μέσα από τις φυλακές, όπου κρατείται, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε «δεύτερη κάλπη», αποφεύγοντας τη συνεργασία με το ΕΑΝ υπό την προεδρία του δικαστικού Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Την ίδια στιγμή, οι δημοσκόποι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους και στον καθορισμό των πολιτικών δυνάμεων, προς τις οποίες θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα».

Διατηρώντας το ισοπεδωτικό για τους θεσμούς και την δημοκρατία ύφος, ο Ηλίας Κασιδιάρης υποστηρίζει πως «το καθεστώς Μητσοτάκη κατέλυσε οριστικά την δημοκρατία και επιτέθηκε με μίσος σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Παραβίασε τα πολιτικά τους δικαιώματα και τους απαγόρευσε να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το έγκλημα αυτό δεν έχει στόχο μόνο εμένα, αλλά πλήττει πρωτίστως το Σύνταγμα, τον ελληνικό λαό και το δημοκρατικό πολίτευμα. Πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο για να απαλλαγούμε από αυτό το φαύλο καθεστώς που μετέτρεψε την χώρα μας σε Βόρειο Κορέα».

Αμέσως μετά, ο Η. Κασιδιάρης ξεκαθαρίζει πως θα συμμετάσχει στην μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, σημειώνοντας ότι «η αντισυνταγματική απόφαση του Αρείου Πάγου δεν παράγει απολύτως κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, διότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν βγάζουν κυβέρνηση, βγάζουν μόνο Βουλή της μιας ημέρας ή μάλλον της μιας ώρας, η οποία διαλύεται υποχρεωτικά αμέσως μετά την ορκωμοσία της και οι βουλευτές πάνε σπίτια τους. Έτσι η χώρα οδηγείται αυτομάτως στις εκλογές της 2ας Ιουλίου. Τότε θα σημάνει η δική μας ώρα, θα καταγράψουμε πολύ υψηλά ποσοστά και θα τιμωρήσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Την ίδια στιγμή, δημοσκόποι και εκλογικοί αναλυτές  εκτιμούν πως ένα τμήμα των όσων είχαν προσανατολιστεί στο να ψηφίσουν το “κόμμα Κασιδιάρη” βρίσκεται ακόμη σε στάση αναμονής και θα χρειαστεί χρόνο  για να αποκρυσταλλώσει την τελική απόφασή του ως προς την επιλογή ψήφου. Πρόκειται για “ομάδα υπό απειλή”, όπως επισημαίνουν, η οποία θα πρέπει τώρα να επανατοποθετηθεί απέναντι στις διαθέσιμες εκλογικές και πολιτικές επιλογές, προκειμένου να αντιστοιχίσει τα κριτήρια επιλογής της ψήφου της με τα υπόλοιπα κόμματα.

Με δεδομένο, μάλιστα ότι οι δυνητικοί ψηφοφόροι των “Ελλήνων” εμφάνιζαν “υψηλή βεβαιότητα ψήφου”, δηλαδή απαντούσαν κατηγορηματικά υπέρ του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις έρευνες πριν από τον αποκλεισμό του από τον Άρειο Πάγο  εκτιμάται ότι με σχεδόν απόλυτο τρόπο θα προκρίνουν και την νέα τους εκλογική προτίμηση, με αρκετούς ερευνητές να τοποθετούν ως εξαιρετικά πιθανή (αν όχι την πρώτη) επιλογή τους, το κόμμα ΕΑΝ του πρώην Αρεοπαγίτη, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Η τελευταία εταιρεία που επιχείρησε να μετρήσει τις διαθέσεις των ψηφοφόρων του Κασιδιάρη πριν από τον αποκλεισμό του από τον Άρειο Πάγο, ήταν η Prorata, που δημοσιοποίησε την έρευνά της στο  Attica TV το βράδυ της Τρίτης.

Στην ερώτηση “Δηλώσατε ότι θα ψηφίσετε το κόμμα Έλληνες. Αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές, ποιο κόμμα προτίθεστε να ψηφίσετε;”, οι συμμετέχοντες στην έρευνα της εταιρείας προέκριναν σε ποσοστό 24% το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Το  11% επέλεξε την Ελληνική Λύση, το  10% την Πλεύση Ελευθερίας και την Εθνική Δημιουργία αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν με 4% η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να καρπώνονται ιδιαίτερα σε επίπεδο κάλπης τις “ψήφους Κασιδιάρη”.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2% της “ψήφου Κασιδιάρη” θα κατευθυνθεί προς το ΜέΡΑ25 και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ 10% συγκεντρώνει η επιλογή “Άλλο Κόμμα”, 11% η επιλογή “Δεν ξέρω” και τέλος 12% το “Δεν θα ψηφίσω”, απέχοντας δηλαδή από την εκλογική διαδικασία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ελάχιστες ημέρες πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου για εκλογικό «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΜRB κ. Δημήτρης Μαύρος τόνιζε σε συνέντευξή του στην ΕΤ1 ότι έξι στους δέκα δυνητικούς ψηφοφόρους του κόμματος δεν έχουν ακόμη αποφασίσει σε ποιο κόμμα σκέπτονται να κινηθούν.

Από το υπόλοιπο 40% των ψηφοφόρων η πλειοψηφία κινείται, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μαύρο, με βάση το κριτήριο της αντισυστημικότητας, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της MRB θέτει το ερώτημα του προσδιορισμού της έννοιας «ανισυστημικότητα». Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται να είναι το κόμμα που θα δεχόταν σημαντική μάζα ψηφοφόρων, αν και δεν είναι πλήρως αποδεκτή η αντισυστημικότητα του σχηματισμού: «Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο αντισυστημική είναι αυτή η ψήφος που έχουν αυτά τα κόμματα ή όχι. Αν είναι αντισυστημική ψήφος τότε μπορεί να πάνε στον κύριο Βελόπουλο οποίος είναι στα όρια του αντισυστημικού», επισημαίνει σχετικά ο κ. Μαύρος, που προσθέτει ότι ο Σύριζα φαίνεται να αποτελεί κύρια υποδοχή των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη.

«Η διασπορά των ψήφων προς την Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί[…] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στον Σύριζα. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments