Τουρκία: Η οικονομία, ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο για τον νικητή των εκλογών
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο περιορισμός του αφανούς πληθωρισμού θα είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αλλά αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εντυπωσιακά επιτόκια, ίσως μέχρι και 30%, πληροφορεί εισαγωγικά το Politico.
Μη ζηλεύετε όποιον κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία αυτόν τον μήνα. Ο νικητής θα μπορούσε αμέσως να ανατραπεί από την πορεία του από ισχυρούς οικονομικούς ανέμους.
Την πρώτη δεκαετία της 20χρονης διακυβέρνησής του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε σε μια οικονομική άνθηση -καθοδηγούμενη εν μέρει από κατασκευαστές και εξαγωγείς από τις συντηρητικές εστίες της Ανατολίας που υποστήριζαν το κυβερνών Κόμμα του AKP- μετατρέποντας την Τουρκία σε μια από τις πολυσύχναστες αναδυόμενες αγορές. Η ισχυρή ανάπτυξη — με μέσο όρο άνω του 7% ετησίως μεταξύ 2002 και 2007 — ήταν κάποτε το πιο περήφανο καύχημα του Ερντογάν.
Κατά τη δεύτερη δεκαετία της διακυβέρνησής του, η ιστορία ήταν ακριβώς το αντίθετο, καθώς ο πρόεδρος πήρε τον απόλυτο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής και επέμεινε στην ανορθόδοξη θεωρία του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Οι τιμές μαίνονταν εκτός ελέγχου και οι συζητήσεις για το κόστος των βασικών προϊόντων, από τα κρεμμύδια μέχρι τα αγγούρια, κατέχουν εξέχουσα θέση ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.
Τα δεδομένα δίνουν μια ζοφερή εικόνα αναταράξεων. Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας ήταν λίγο κάτω από το 44% τον Απρίλιο, αν και ο ENAGrup, το ανεξάρτητο δίκτυο Τούρκων οικονομολόγων υπολόγισε ότι το πραγματικό ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο, στο 105%. Πριν από δέκα χρόνια, τον Μάιο του 2013, ένα δολάριο άξιζε λιγότερο από δύο τουρκικές λίρες. Σήμερα αντιστοιχεί σε σχεδόν 20. Για να ρίξει λάδι στη φωτιά, ο λογαριασμός ανοικοδόμησης για τον φετινό καταστροφικό σεισμό θα ανέλθει συνολικά σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Και οι δύο πλευρές, ΑΚΡ και εξακομματική αντιπολίτευση, γνωρίζουν ότι η προτεραιότητα μετά την ψηφοφορία θα είναι να προσπαθήσουν να σταματήσουν την αιμορραγία και να μετατρέψουν την Τουρκία σε έναν επιθυμητό προορισμό για πολύ σημαντικές ξένες επενδύσεις.
«Όποιος κι αν έρθει στην εξουσία, το κύριο ζήτημα θα είναι η οικονομία και θα είναι δύσκολοι πρώτοι έξι μήνες», δήλωσε ο Uğur Gürses, πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και ειδικός στα οικονομικά.
Ο Ερντογάν έχει δώσει κάποιες ενδείξεις ότι είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει μια νέα πορεία μετά τις εκλογές, λέγοντας τον Απρίλιο ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει μια ομάδα υπό τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσεκ, έναν ορθόδοξο οικονομολόγο που ήταν αγαπημένος των επενδυτών κατά την προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης. κανόνας.
Ο ίδιος ο Σιμσεκ απέρριψε την πρόταση του Ερντογάν να είναι στο υπουργικό του συμβούλιο απαντώντας ότι δεν αναζητά επιστροφή σε έναν ενεργό πολιτικό ρόλο.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανησυχούν για τη δεξαμενή ταλέντων που μπορεί να αξιοποιήσει ο Ερντογάν και ανησυχούν ότι η συνταγή του μετά τη νίκη θα ήταν απλώς η ίδια.
Σε ό, τι αφορά την εξακομματική αντιπολίτευση, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας σε έναν ευρύ και ετερόκλιτο εξακομματικό συνασπισμό μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση της αντιπολίτευσης.
«Η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δύσκολα διλήμματα και πρέπει επίσης να έχει κατά νου ότι θα υπάρξουν τοπικές εκλογές το 2024», είπε ο διακεκριμένος Τούρκος οικονομολόγος Ταϊμάζ.
Ο Μουράτ Ούτσες, πρώην σύμβουλος της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, είπε ότι είναι ακόμη αισιόδοξος για μια επιστροφή σε πιο παραδοσιακές οικονομικές επιλογές υπό μια κυβέρνηση της αντιπολίτευσης, «που θα μπορούσε να σημαίνει ασθενέστερη ανάπτυξη, αλλά μια αισθητά βελτιωμένη προοπτική, όσον αφορά τον παράγοντα της καλής αίσθησης των οικονομικών πραγμάτων».
Αλλά πρόσθεσε: «Ένα τσάκισμα, όπως εσωτερικές διαμάχες, το να μην δείχνεις συνεκτικός, να είσαι πολύ σταδιακός και να μην προσελκύεις αρκετές εισροές είναι ένας κίνδυνος – αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τότε το Κόμμα ΑΚ θα μπορούσε να επιστρέψει στην πολιτική εξουσία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας