Les Echos: Η ευρωπαϊκή δεξιά περνά στην επίθεση κατά του Πράσινου Συμφώνου
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η ηγετική πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου, απορρίπτει δύο κείμενα που προτείνει η Επιτροπή για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και την αποκατάσταση της φύσης. Ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, η παραδοσιακή δεξιά θέλει να παρασύρει τον αγροτικό κόσμο που δελεάζεται από πιο ριζοσπαστικά πολιτικά κόμματα.
Οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο, αλλά είναι ήδη στο μυαλό όλων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός του κοινοβουλίου του Στρασβούργου, ο οποίος συγκεντρώνει ειδικότερα τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και τους Γάλλους Ρεπουμπλικάνους, πραγματοποίησε την πολιτική του συνέλευση αυτή την εβδομάδα στο Μόναχο.
Το κείμενο που ψηφίστηκε από τους ηγέτες του ΕΛΚ με επικεφαλής τον Μάνφρεντ Βέμπερ είναι μια σκληρή κριτική στο Ευρωπαικό Πολιτικό Σύμφωνο, ένα σύνολο κειμένων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Ένα Σύμφωνο που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Επιτροπής, η ίδια από το ΕΛΚ.
Το «όραμα για τη γεωργία» που εγκρίθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο επιτίθεται κατά μέτωπο σε δύο κείμενα του Πράσινου Συμφώνου που πρότεινε η εκτελεστική εξουσία των Βρυξελλών, τα οποία πρέπει να εγκριθούν τους επόμενους μήνες. Η πρώτη στοχεύει στη μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030.
«Αυτοί οι στόχοι είναι απλώς ανέφικτοι» και η πρόταση της Επιτροπής «δεν προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στους αγρότες», αποδοκιμάζει το ΕΛΚ. «Τώρα δεν είναι η ώρα να τεθεί σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη», πιστεύει το κόμμα.
Το ΕΛΚ «απορρίπτει» επίσης τον νόμο για την «αποκατάσταση της φύσης» που παρουσίασαν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το κόμμα., θα οδηγούσε σε μείωση κατά 10% της γεωργικής γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας «ανεύθυνος στόχος στο σημερινό πλαίσιο». Το κείμενο, «αναδρομικής εφαρμογής», θα ήταν επίσης «άμεση επίθεση στα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας». Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για περίπλοκες διαπραγματεύσεις όταν τα δύο κείμενα φτάσουν στο Κοινοβούλιο.
Το σχόλιο σας