Κρυπτονομίσματα: Το Ισραήλ κατέσχεσε λογαριασμούς που λέει ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και τη Χαμάς
Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI
Δύο λογαριασμοί που περιείχαν αδιευκρίνιστα ποσά κατασχέθηκαν με στόχο την «καταστολή» του Ισλαμικού Κράτους, ενώ δεκάδες άλλοι λογαριασμοί που δεσμεύτηκαν ανήκαν σε παλαιστινιακές εταιρείες που συνδέονται με τη Χαμάς, αναφέρουν τα έγγραφα του ισραηλινού Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Χρηματοδότησης Τρομοκρατίας (NBCTF).
Την είδηση αποκάλυψε το Reuters, το οποίο στη συνέχεια κατηγορήθηκε από το Binance για εσκεμμένη παράλειψη σημαντικών πληροφοριών.
Η εταιρεία «συνεργάζεται στενά με τις διεθνείς αντιτρομοκρατικες αρχές» για την δέσμευση λογαριασμών, ανέφερε το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σε όγκο συναλλαγών.
«Σχετικά με τους συγκεκριμένους οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι κακόβουλοι παράγοντες δεν καταχωρούν λογαριασμούς στα ονόματα των εγκληματικών επιχειρήσεών τους» συνέχισε.
Η Χαμάς, η οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αρνήθηκε ότι συνδέεται με τους κατασχεμένους λογαριασμούς.
Παράνομο χρήμα
Κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βρίσκονται εδώ και καιρό στο στόχαστρο ρυθμιστικών αρχών που ζητούν αυστηρότερους περιορισμούς.
Το Binance, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, δηλώνει στον δικτυακό τόπο του ότι εξετάζει κατά περίπτωση τα αιτήματα κυβερνήσεων και παρέχει πληροφορίες που απαιτεί η νομοθεσία.
Τον Μάρτιο, η εταιρεία διαβεβαίωσε την αμερικανική Γερουσία ότι ελέγχει τους πελάτες της για τυχόν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και συνεχίζει να επενδύει χρήματα στους μηχανισμούς συμμόρφωσης.
Μετά το δημοσίευμα του Reuters το ανταλλακτήριο διαβεβαίωσε επίσης ότι συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της τρομοκρατίας.
Πέρυσι, πάντως, το Reuters ανέφερε ότι το Binance εφάρμοζε εσκεμμένα αδύναμους ελέγχους κατά του ξεπλύματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το 2017 έχουν περάσει από το ανταλλακτήριο πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές για εγκληματίες και εταιρείες που προσπαθούν να παρακάμψουν αμερικανικές κυρώσεις.
Το σχόλιο σας