Nέα της αγοράς

Η επικίνδυνη «αλήθεια» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, απέναντι στον ιό της «made in USA» τραπεζικής κρίσης

Η επικίνδυνη «αλήθεια» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, απέναντι στον ιό της «made in USA» τραπεζικής κρίσης

Πηγή Φωτογραφίας: Business Daily

Το γιατί είναι έτσι κι όχι όπως λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες, είναι εξαιρετικά απλό και... μετρήσιμο.

Τελευταία ακούμε τους εκπροσώπους της ΕΚΤ να δηλώνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να… κολλήσουν αυτή την αμερικάνικη «ίωση», που κάνει τις τράπεζες να χρεοκοπούν η μία μετά την άλλη. Ο λόγος που αυτό δεν μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τους ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες, είναι ότι οι ευρω-τράπεζες είναι συμμορφωμένες, όσον αφορά τη λειτουργία τους, με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ. Kαι κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουν.

Οι κ.κ. Βιλερουά ντε Γκαλώ (Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας) και Κλάας Κνότ (Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας) προχθές στην Στοκχόλμη σε ένα σεμινάριο (Eurofi High-level Seminar 2023, Stockholm, 28 April 2023) και οι δύο επισήμαναν λίγο πολύ ακριβώς αυτό, ότι οι αμερικάνικες τράπεζες «πέφτουν» σαν τα κουνούπια, γιατί δεν ακολουθούν τους πειθαρχικούς κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Το γιατί είναι έτσι κι όχι όπως λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες, είναι εξαιρετικά απλό και… μετρήσιμο.

H αναμφισβήτητη αιτία αυτής της τραπεζικής κρίσης που άρχισε τον Μάρτιο δεν είναι άλλη από την αύξηση των επιτοκίων και την κατά συνέπεια απομείωση της τρέχουσας αξίας των αποθεματικών των τραπεζών σε ομόλογα. Και όπως έχει επισημάνει το Insider. gr πολλές φορές τελευταία, αυτό αφορά τόσο τις τράπεζες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η χρεοκοπία της SVB πυροδοτήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων. Αλλά δεν είναι μόνο η SVB που είχε ομολογιακά αποθέματα που απαξιώθηκαν.

Όλος ο πλανήτης έχει γεμίσει με αμερικάνικο κρατικό χρέος είτε σαν συναλλαγματικά αποθέματα είτε σαν χαρτοφυλάκια αποθεματικού.

Ο κ. Amit Seru, kαθηγητής Τραπεζικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξήγησε προχθές και το δημοσίευσε το Associated Press ότι οι μισές περίπου από τις 4800 αμερικάνικες τράπεζες, έχουν το ίδιο πρόβλημα που οδήγησε την SVB και την FRB στην χρεοκοπία. Και για τον λόγο αυτό θεωρεί ως δεδομένο ότι η τραπεζική κρίση μόλις τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται.

Και δεν είναι βέβαια μόνο οι αμερικάνικες τράπεζες που έχουν αμερικάνικο χρέος στα αποθεματικά τους, το ίδιο ισχύει και για τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές, κ.λ.π.

Η εικόνα του πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, αποτυπώνεται στο ακόλουθο διάγραμμα το οποίο σημειώνει τους όγκους αμερικανικού ομολογιακού χρέους εκτός ΗΠΑ και το πόσο αυτό έχει απαξιωθεί.

Το γράφημα αυτό δείχνει τις σωρευτικές αγορές και τις σωρευτικές ζημιές αποτίμησης, αρχής γενομένης από το 2021. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό, η αύξηση των επιτοκίων έχει μέχρι στιγμής επιβάλει απώλεια ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε κατόχους αμερικανικών ομολόγων… εκτός ΗΠΑ.

Τι είναι αυτοί; Μα κατά βάση τράπεζες, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Κατά συνέπεια είναι μάλλον επικίνδυνα παράλογο, να υποστηρίζει κανείς και ειδικά οι κεντρικοί τραπεζίτες, ότι η ίδια αιτία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προκαλεί διαφορετικό αποτέλεσμα στο τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

Και μάλιστα γνωστού όντος ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει την «ελευθερία» επιλογών όσο αφορά την παρέμβαση στο ευρωσύστημα, που διαθέτει – όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα – η Fed στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα.

Ασφαλώς οι δηλώσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών οφείλουν να είναι καθησυχαστικές και να μη τροφοδοτούν τον πανικό.

Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος «ιός» της τραπεζικής κρίσης αφορά μόνο τις αμερικάνικες τράπεζες.

Το ζήτημα είναι τι κάνουν στο μεταξύ για να «φτιάξουν» κάποιο αποτελεσματικό «εμβόλιο», πριν ο «ιός» αυτός ξεμπαρκάρει και κινηθεί ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη.

Και μάλιστα σε ένα τραπεζικό σύστημα που παραμένει ακόμα και σήμερα έρμαιο της περιορισμένης «εθνικής» κλίμακας εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments