Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: Απειλές Μπαχτσελί στην αντιπολίτευση – Τι “βλέπουν” οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Τουρκία: Απειλές Μπαχτσελί στην αντιπολίτευση – Τι “βλέπουν” οι δημοσκοπήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να τεθεί η κατάσταση στην Τουρκία, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον σκληροπυρηνικό ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, να απειλεί ευθέως με φυσική εξόντωση την αντιπολίτευση.

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να τεθεί η κατάσταση στην Τουρκία, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον σκληροπυρηνικό ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, να απειλεί ευθέως με φυσική εξόντωση την αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι  λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Μπαχτσελί, σημειώθηκε η επίθεση με πέτρες σε προεκλογική ομιλία του Εκρέμ Ιμάμογλου στο Ερζερούμ, με τουλάχιστον εννέα ανθρώπους να τραυματίζονται. Μια επίθεση που το περιβάλλον του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, αποδίδει στους Γκρίζους Λύκους και «ακραίους ισλαμιστές της HUDA PAR».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Μπαχτσελί και οι αντιδράσεις

«Οι σύμμαχοι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λένε πως θα καταργήσουν την Διεύθυνση των θρησκευτικών υποθέσεων και πως θα πάρουν την πόλη Αφρίν. Όμως ή θα καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, ή θα δεχθούν σφαίρες στο σώμα τους!» δήλωσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι, ο Μπαχτσελί.

«Αφού μας έθαψε, και μας έθαψε, και πάλι μας έθαψε, τώρα όμως ξέφυγε, και είπε ᾽᾽στα σώματα τους από μια σφαίρα .Αγαπημένοι!!! Έχει φύγει το μυαλό!!!» σχολίασε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ.

«Ενώθηκαν οι μαφιόζοι, κάτι μαχητές, οι μισθοφόροι της Sadat, ‘’η συμμορία των 5’’ ( κατασκευαστές) και οι δολοφόνοι με ‘’γουρονοδεσμούς’’ και απειλούν την Τουρκία. Εσύ νέε όλους αυτούς στον πρώτο γύρο των εκλογών θα τους θάψεις στη χωματερή της ιστορίας και ο κ. Κεμάλ θα τους στείλει εκεί που πρέπει. Στο υπόσχομαι» σχολίασε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Νίκη Κιλιτσντάρογλου βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Έξι μέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή τον υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά, προσπαθώντας να καλλιεργήσει εθνικιστικά αισθήματα και να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών αυτής της ιδεολογίας. Τέλος εγκαινιάζει συνεχώς υποδομές και εξοπλισμό, θέλοντας να δείξει το έργο που έχει γίνει κατά την διάρκεια της θητείας του.

Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο μέσω του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της έλλειψης δημοκρατίας, αλλά και των προβλημάτων που προκάλεσαν την απώλεια όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους λόγω των καταστροφικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου. Ως προς την δημοκρατία, τονίζει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στο κοινοβούλιο, ενώ ο τελικός του στόχος είναι η συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση και αλλάγη του ισχύοντος πολιτεύματος.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ΜΑΚ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι πρωτοπόρος στην μάχη για την διεκδίκηση της προεδρίας. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί προβάδιασμα 5 μονάδων, ενώ είναι πολύ κοντά στην νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Συγκεκριμένα τα ποσόστα των κομμάτων στη δημοσκόπηση διαμορφώνονται ως εξής:

Ταγίπ Ερντογάν: 45,4 (+1,7 από 23 Απριλίου) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 50,9 (+3,1) Μουχαρέμ Ιντζέ ( Κόμμα της Πατρίδας) : 1,7 (-1,7) Σινάν Ογάν: 2,0 (+0,9)

Όσον αφορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές παρατηρείται ενίσχυση των δυο μεγάλων κομμάτων:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 36.9 (+1.1) Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP): 30.1 (+1.0) (Φιλοκουρδικό) YSP: 10.4 (+0.9) Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP): 6.6 (-0.6) «Καλό Κόμμα»( İYİ): 12.6 (+0.9) Άλλο: 3.4 (-3.3)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments