Διεθνή

Süddeutsche Zeitung: Η νευρική εβδομάδα της Τουρκίας

Süddeutsche Zeitung: Η νευρική εβδομάδα της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας, μέρες πριν από τις εκλογές, η έμφαση δίνεται όλο και περισσότερο στο στοιχείο του αγώνα. Άλλοτε ρητορικά, άλλοτε με πέτρες. 

Ως ιδιαίτερα «νευρική» χαρακτηρίζεται η τρέχουσα εβδομάδα, η τελευταία εβδομάδα πριν από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Η αντιπαράθεση, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, είναι έντονη και περιλαμβάνει από καυστικές δηλώσεις έως λιθοβολισμούς πολιτικών αντιπάλων.

Στην προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας, μέρες πριν από τις εκλογές, η έμφαση δίνεται όλο και περισσότερο στο στοιχείο του αγώνα. Άλλοτε ρητορικά, άλλοτε με πέτρες.

Υπάρχει, για παράδειγμα, η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών του Ερντογάν, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενός σκληροπυρηνικού που ήδη κάνει λόγο για «πραξικόπημα της Δύσης» σε περίπτωση που η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές. Ο ίδιος είναι υποψήφιος για μια θέση στο κοινοβούλιο και θα θεωρούσε τη δική του νίκη ως δημοκρατικά άψογη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, διαδίδει ακόμη και ιστορίες συνωμοσίας ότι η αντιπολίτευση ελέγχεται από το εξωτερικό: Ελέγχεται είτε από το Κουρδικό ΡΚΚ, από «τους ιμπεριαλιστές» στη Δύση ή από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον άνθρωπο που φέρεται να βρισκόταν πίσω από την παλαιότερη απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε ένα fake video που κυκλοφορεί, ένας ηγέτης του PKK εμφανίζεται να ζητά την εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του βασικού αντιπάλου του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Το ψεύτικο κλιπ δείχνει τον άνδρα του PKK να τραγουδά τον ύμνο της εκστρατείας του Κιλιτσντάρογλου.

Ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Ερντογάν, ο ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ήταν ακόμη πιο τολμηρός, το Σαββατοκύριακο. Έκανε λόγο για «σφαίρες» που θα βρίσκονταν «στα σώματα» κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές. Το κόμμα του Μπαχτσελί δεν παίζει πλέον σημαντικό πολιτικό ρόλο σήμερα, αλλά ο Μπαχτσελί μπορεί ακόμα να προκαλέσει κάποια ζημιά ως επικεφαλής των βίαιων «Γκρίζων Λύκων».

Το απόγευμα της Κυριακής έδειξε τι κάνει μια τέτοια ρητορική στους φανατικούς οπαδούς. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ερκέμ Ιμάμογλου, στέλεχος της αντιπολίτευσης, είχε ταξιδέψει στην πόλη Ερζερούμ. Ο Ε. Ιμάμογλου κάνει εκστρατεία υπέρ του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε όλη τη χώρα. Το Ερζερούμ βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Τουρκίας, και είναι μια συντηρητική εθνικιστική περιοχή, της χώρας.

Αρχικά, λεωφορεία της δημοτικής αρχής απέκλεισαν την περιοχή όπου ο Ιμάμογλου επιθυμούσε να μιλήσει. Όταν ανέβηκε στην οροφή του λεωφορείου για την ομιλία του, πέταξαν πέτρες, ένας όχλος περίπου 200 ατόμων, μεταξύ των οποίων και μέλη των Γκρίζων Λύκων, στόχευσε απευθείας στο λεωφορείο. Δεν χτύπησαν τον ίδιο τον Ιμάμογλου, αλλά τους ανθρώπους που στέκονταν δίπλα του. Η Αστυνομία μάλλον δεν έπραξε πλήρως το καθήκον της, αλλά ο πολιτικός προϊστάμενός της, ο υπουργός Εσωτερικών, έσπευσε να την καλύψει διακριτικά, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες του Ιμάμογλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments