Τα χρηματιστήρια κατάφεραν να πάρουν ανάσα την Παρασκευή, την ώρα που η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ ρίχνει βαριά σκιά στις αγορές.
Οι αισιόδοξοι θέλουν να ελπίζουν ότι τα χειρότερα πέρασαν και βρίσκουν αφορμή όχι μόνο στα ικανοποιητικά αποτελέσματα των big tech, αλλά και στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας. Τι και αν ο πληθωρισμός έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών; Τι και αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνει και αντιμετωπίζει τη χειρότερη τραπεζική κρίση από το 2008;
Η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο στο 3,4% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το μακρινό 1969. Αρκεί να πούμε ότι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα τελευταία, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν, παρά τις διαδοχικές χρεοκοπίες περιφερειακών τραπεζών, κατά 23.000.
Μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις στο κόκκινο για τον S&P 500, η «πολυτιμότερη» εταιρεία του πλανήτη, με κεφαλαιοποίηση στα 2,73 τρισ. δολάρια, εμφάνισε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα α’ τριμήνου και έδωσε τον τόνο για να πρασινίσουν τα χρηματιστηριακά ταμπλό. Με ώθηση από την Apple, το κλίμα βελτιώθηκε τόσο πολύ – μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια – που μέχρι και οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών σημείωσαν κέρδη.
Οι ανησυχίες για τις τράπεζες δεν έχουν εξαλειφθεί. Όμως ο συνδυασμός των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων των big tech και των στοιχείων για την αγορά εργασίας, επιτρέπουν στους αγοραστές να πάρουν το πάνω χέρι μέχρι το επόμενο τραπεζικό επεισόδιο και στους «ταύρους» να ελπίζουν ότι η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί.
Η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 4,69% καθώς τα αποτελέσματά της άρεσαν στους αναλυτές, παρά την πτώση του τζίρου σε σύγκριση με πέρσι. Δεν ήταν ωστόσο ικανή η ανάσα της Παρασκευής για να αντισταθμίσει τις απώλειες της εβδομάδας. Πλέον ο S&P 500 κερδίζει 7,7% μέσα στο 2023 και ο τεχνολογικός Nasdaq 17%.
Οι επόμενες εβδομάδες θα κυλήσουν με τους επενδυτές να παρακολουθούν πολύ στενά τα οικονομικά στοιχεία και να αγωνιούν για το αν θα υπάρξει κάποια άλλη τραπεζική κατάρρευση.
Πάντως, οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές Μπιλ Άκμαν και Νέλσον Πελτζ, προειδοποίησαν ότι θα πτωχεύσουν και άλλες περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες για τις καταθέσεις, την ώρα που η αρμόδια αρχή ασφάλισης των καταθέσεων FDIC πρότεινε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed την περασμένη Τετάρτη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η τελευταία. Τώρα, ξεκινούν οι αναλύσεις για το πόσο θα παραμείνουν στα υψηλά τους τα επιτόκια και επομένως πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις.
Άλλοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν δύο μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2023 που συνολικά θα οδηγήσουν τα επιτόκια 1% χαμηλότερα, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι οι πρώτες μειώσεις θα γίνουν μέσα στο 2024.