Πολιτική

Με «συνταγές Ανδρέα» στις εκλογές του 2023;

Με «συνταγές Ανδρέα» στις εκλογές του 2023;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά άμεσα ότι πρόκειται για απόπειρα τυμβωρυχίας από τη μεριά του Σύριζα και του Αλέξη Τσίπρα, αντίδραση που απομακρύνει περισσότερο την συνεργασία ανάμεσα στην ριζοσπαστική αριστερά και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα

Είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να υποδύεται τον Ανδρέα Παπανδρέου εν όψει της αναμέτρησης της 21 ης Μαΐου. Οι φραστικές επιθέσεις, όμως, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τη στιγμή που ο Σύριζα συλλαμβάνεται να παίζει το ρόλο της αναχρονιστικής δύναμης του πολιτικού συστήματος, αντιμετωπίζοντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με μετεμφυλιακούς όρους εν έτει 2023. Συγκεκριμένα, η επικοινωνιακή επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποδυθεί τον… ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ φέρνει τον Αλέξη Τσίπρα αντιμέτωπο, σε πρώτο χρόνο, με τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. Είναι όμως ο χώρος, που, από την δεκαετία του ’80, δεν κουράζεται να καταγγέλλει πολιτικά το «ύφος και το ήθος» του «ανδρεοπαπανδρεισμού» και να αρνείται πεισματικά την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος προσπάθεια εκλογικής άλωσης του χώρου της αντιδογματικής αριστεράς.

Με δεδομένη την απορριπτική στάση αυτού του εκλογικά μικρού αλλά πολιτικά κρίσιμου χώρου, ο Αλ. Τσίπρας, σαν Ανδρέας του 2023, στρέφει τα βέλη του εναντίον του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντά άμεσα ότι πρόκειται για απόπειρα τυμβωρυχίας από τη μεριά του Σύριζα και του Αλέξη Τσίπρα, αντίδραση που απομακρύνει περισσότερο την συνεργασία ανάμεσα στην ριζοσπαστική αριστερά και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο πρόεδρος του Σύριζα δεν φαίνεται να πτοείται από την στάση του κ. Ανδρουλάκη και, σε περίοδο προγραμματικής ένδειας, ανοίγει μέτωπο και με τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Πρόθεση του να εκθέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, όταν θα  αρνηθούν την πρόταση συνεργασίας που πιθανόν να τους απευθύνει εάν το αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου ευνοεί την συγκρότηση κυβέρνηση ηττημένων. Προϋπόθεση για το ενδεχόμενο θα είναι η εκλογική καθίζηση της ΝΔ πέριξ του 31%. Θα σημαίνει φυσικά ήττα για τον Μητσοτάκη.

Ο Αλ. Τσίπρας καλεί τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να διαβάσει την πλούσια ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος και να αντλήσει πολιτικά και ιστορικά μαθήματα από αυτήν. Ο Δ. Κουτσούμπας απαντά με τρόπο ξεκάθαρο, υπενθυμίζοντας το περίφημο σύνθημα της αριστεράς «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», με το οποίο εξομοιώνονταν πολιτικά το κέντρο και η δεξιά. Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21 ου αιώνα, η Ελλάδα είναι πλήρες κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισέρχεται στην Ψηφιακή Εποχή, αντιμετωπίζει νέες οικονομικές και εργασιακές προκλήσεις, το πλαίσιο της αντιπαράθεσης είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο των πρώτων μεταπολεμικών – μετεμφυλιακών χρόνων. Ο πρόεδρος του Σύριζα έχει κάθε δικαίωμα να νοσταλγεί και να μιμείται τον Ανδρέα και να συγκροτεί κατά φαντασίαν μέτωπα με την «ανάλγητη Νέα Δημοκρατία» και το «κράτος της Δεξιάς». Δεν είναι, όμως, καθόλου βέβαιον ότι αυτοί οι αναχρονισμού αποτελούν προτεραιότητα και της ελληνικής κοινωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments