Στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις επερχόμενες εκλογές έκανε αναφορά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους κ. κ. Γιώργο Παπαδάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης διακρίνει ουσιαστικές διαφορές με το κόμμα του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο παρουσιάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, περισσότερα κοινά στοιχεία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο ειδικά, ο πρωθυπουργός έκανε, ανάμεσα σε άλλα, ειδική μνεία στο ΠΑΣΟΚ, στις σχέσεις της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε νεοναζιστικά κόμματα, καθώς και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από αυτά που μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ»
Με αφορμή το παλαιότερο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την πώληση παράνομου λογισμικού και πήραμε όλα τα θεσμικά μέτρα ώστε αυτό να μην ξαναγίνει. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με πιο αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν». Ερωτηθείς, μάλιστα, για την αντίδραση Ανδρουλάκη σχολίασε ότι «καταλαβαίνω τα αισθήματα και τα συναισθήματα του κ. Ανδρουλάκη αλλά δεν κάνουμε πολιτική με συναισθήματα. Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη είναι ένα κόμμα που αρέσκεται στο να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ του ’80 μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Σαφέστατα είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από όσα μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ».
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές» συμπληρώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και εμένα».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ το καλύτερο σενάριο για τον τόπο είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε να με συναντήσει μετά την εκλογή του» και ότι «η στρατηγική “ούτε Τσίπρας-ούτε Μητσοτάκης” ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης από όταν εξελέγη πρόεδρος επέλεξε να τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι στη ΝΔ, δεν το έκανε μετά τις υποκλοπές» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ότι «η συζήτηση για τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορά τους ενοίκους της αριστερής πολυκατοικίας. Αν δεν ήταν κοντά δεν θα τσακώνονταν».
Αφού, δε, ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση των πολιτών» παρατήρησε ότι «υπάρχει το μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Το ερώτημα είναι, την θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Τι λέω στους πολίτες; Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ένας τρόπος να είναι ενισχυμένη η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει καμία ικανοποίηση που η Χρυσή Αυγή δεν θα κατέβει στις εκλογές»
«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα κατέβει στις εκλογές», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος. Εγώ δεν ασχολούμαι με τους αντιπάλους μας. Κάποιοι όμως ασχολούνται με εμάς κατασκευάζοντας σενάρια είτε για τις δημοσκοπήσεις είτε για σενάρια αποστασίας είτε ότι υπάρχουν διεργασίες στην δεξιά πολυκατοικία. Εμείς κάναμε παρέμβαση ώστε να μην μπουν στη Βουλή οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής Εμείς βελτιώσαμε τον νόμο που είχαμε ψηφίσει το 2021. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης είπαν ευθέως ο δεύτερος ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές ο Κασιδιάρης και ο πρώτος ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Η ιστορία γράφει ότι δύο κόμματα έδωσαν τη μάχη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι ήταν παρόντες και κάποιοι ήταν απόντες. Το τι γίνεται στη δεξιά πολυκατοικία δεν με αφορά. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τη ΝΔ» κατέληξε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός.
«Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία»
Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορα, τη γεωπολιτική διαφορά που αποτέλεσε την αιτία των τεταμένων σχέσεων εδώ και δεκαετίες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Γι’ αυτό και μόνο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σοβαρά και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω κανέναν άλλο ζήτημα που αφορά το Αιγαίο είτε αφορά αποστρατιωτικοποίηση είτε ζητήματα που πέφτουν κάτω από την ομπρέλα της συνεκμετάλλευσης. Θα επιδιώξω ανοιχτό διαύλο με την Τουρκία και αν μπορούμε σε άλλα θέματα θα επιδιώξουμε διάλογο».
«Πρώτος εγώ χαιρετίζω την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Εγώ όμως δεν έχω αυταπάτες. Πέρασα 3,5 χρόνια αντιμετωπίζοντας μια απειλητική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε για το ίδιο θέμα: «Οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα χειριστεί καλύτερα μια πιθανή γεωπολιτική κρίση. Η αναθεωρητική πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας έχει έρθει για να μείνει. Αν μια νέα ηγεσία της Τουρκίας κάνει άνοιγμα στην Δύση, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση του μοναδικού ζητήματος με την Τουρκία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο η ένταση να συνεχιστεί γι’ αυτό και επιμένω στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Το επόμενο ντιμπέιτ ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα»
Ερωτηθείς για το ντιμπέιτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «οι εκλογές αυτές είναι εκλογές απλής αναλογικής και στο ντιμπέιτ πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τα δύο πρώτα κόμματα βεβαίως θα πρέπει να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».
«Δεν έχω κάνενα πρόβλημα να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Επειδή έχουμε 6 πολιτικούς αρχηγούς και 6 δημοσιογράφους είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο. Θα ήθελα να ήταν πιο χαλαρό το πλαίσιο στο ντιμπέιτ. Είναι όμως μια ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις στο τι σημαίνει η προοδευτική διακυβέρνηση».