Les Echos: Σύνοδο κορυφής Κίνας και Κεντρικής Ασίας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου Σύνοδο Κορυφής στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα με τους ηγέτες των πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Κεντρική Ασία. Το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει το αποτύπωμά του σε αυτή την περιοχή, την ιστορικά υπό ρωσική επιρροή. Είναι μια μακρά αλλά σταθερή προτεραιότητα για το Πεκίνο να επεκτείνει την επιρροή του προς τα δυτικά. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου σύνοδο κορυφής στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα με τους ηγέτες πέντε πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην Κεντρική Ασία, καθώς το Πεκίνο ενισχύει το αποτύπωμά του σε αυτή την περιοχή ιστορικά υπό ρωσική επιρροή.
Αυτή η σύνοδος κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας η πρώτη του είδους της, θα συγκεντρώσει τους ηγέτες του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου στη βόρεια πόλη Xi an, την αφετηρία του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Η Κίνα είχε ήδη ενημερώσει σχετικά με αυτήν την Σύνοδο Κορυφής, αλλά οι ημερομηνίες δεν ήταν γνωστές μέχρι τότε. Η Ρωσία, η οποία θεωρεί την Κεντρική Ασία ως το κατώφλι της από τα μέσα του 19ου αιώνα, βλέπει τον ρόλο της να αμφισβητείται και τους παραδοσιακούς περιφερειακούς συμμάχους της να επιζητούνται από την Κίνα, την Τουρκία και τις δυτικές χώρες. Αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς μοχλούς επιρροής. Οι αυταρχικές χώρες της Κεντρικής Ασίας που προσκλήθηκαν από το Πεκίνο αποτελούν μέρος των «Νέων Δρόμων του Μεταξιού», ενός γιγαντιαίου οδικού, σιδηροδρομικού και λιμενικού έργου υποδομής που ανέλαβε η Κίνα.
Η αυξανόμενη επιρροή του ασιατικού γίγαντα στην περιοχή δεν προκαλεί δυσπιστία στον πληθυσμό, ειδικά στο Κιργιστάν και το Καζακστάν. Η καταστολή που άσκησε η κινεζική κυβέρνηση στην επαρχία της Σιντζιάνγκ εναντίον των Ουιγούρων – μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας που ζει επίσης στην Κεντρική Ασία- είναι ένας από τους λόγους για αυτήν την εξέλιξη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας