DW: Πώς μνημόνευσαν οι Γερμανοί την 9η Μαΐου;
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO
Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη το 1945 μνημονεύεται σε πολλά μέρη στη Γερμανία, αναφέρει η γερμανική υπηρεσία της Deutsche Welle στις παραμονές της επετείου της νίκης των σοβιετικών στρατευμάτων επί των Ναζί το 1945. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χρησιμοποίησε τις 8 Μαΐου ως ευκαιρία για να ζητήσει την υπεράσπιση του κράτους δικαίου.
«Πριν από 78 χρόνια, η Γερμανία και ο κόσμος ελευθερώθηκαν από την τυραννία του εθνικοσοσιαλισμού», σημείωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Twitter. «Η επέτειος είναι μια υπενθύμιση ότι το δημοκρατικό συνταγματικό πολίτευμα δεν είναι αυτονόητο. Πρέπει να τον προστατεύουμε και να τον υπερασπιστούμε – κάθε μέρα».
Στις 8 Μαΐου 1945, η γερμανική Βέρμαχτ παραδόθηκε άνευ όρων στους συμμάχους της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Επειδή η νυχτερινή υπογραφή του εγγράφου παράδοσης έπεσε στις 9 Μαΐου, ώρα Μόσχας, η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάζεται παραδοσιακά αυτήν την ημέρα στη Ρωσία.
Ο κυβερνήτης του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) τίμησε την μνήμη των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μαζί με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στη Γερμανία, Oleksii Makeiev, στο μνημείο Neue Wache στο Βερολίνο.
Το Neue Wache είναι το κεντρικό μνημείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τα θύματα του πολέμου και της τυραννίας. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επικρατήσει η βία κατά της ελευθερίας», εξήγησε ο Βέγκνερ μετά την τελετή κατάθεσης στεφάνων. Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.
«Ζούμε ελεύθεροι σήμερα γιατί άλλοι πολέμησαν για την ελευθερία μας», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Το γεγονός ότι η 8η Μαΐου ήταν «ημέρα απελευθέρωσης για τη Γερμανία και την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η αμέτρητη ευτυχία μας 78 χρόνια μετά».
Σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Κλόντια Ροθ αναφέρει: «Η 8η Μαΐου αντιπροσωπεύει την καθημερινή δέσμευση για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία και αυτοδιάθεση σε μια κοινή, ενωμένη Ευρώπη». Η ημερομηνία σημαίνει επίσης το τέλος του Ολοκαυτώματος, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, για το οποίο η Γερμανία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη σήμερα. Την ίδια στιγμή, ο Ροθ υπενθύμισε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, τους αγαπημένους τους, τα σπίτια τους εξαιτίας αυτού και η Ρωσία του Πούτιν προσπαθεί να τους κλέψει ολόκληρη την ανεξάρτητη κουλτούρα τους. Ο Πούτιν επίσης καταχράται τη μνήμη της 8ης Μαΐου με τη χειρότερη μορφή για την προπαγάνδα αυτού του εγκληματία επιθετικός πόλεμος». Ο πολιτικός των Πρασίνων τόνισε ότι αυτό πρέπει να αντιταχθεί ξεκάθαρα.
Υπάρχουν εκδηλώσεις και διαδηλώσεις για τον εορτασμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε πολλά μέρη στη Γερμανία. Μόνο στο Βερολίνο, καταγράφηκαν αρκετές συγκεντρώσεις στα σοβιετικά μνημεία και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Η αστυνομία φοβάται εντάσεις για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει αναπτυχθεί με περισσότερους από 1.500 αξιωματικούς. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου επικύρωσε την απαγόρευση των ρωσικών σημαιών και συμβόλων στους εορτασμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην πρωτεύουσα. Τέτοια σύμβολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως έκφραση συμπάθειας για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με το OVG. Ο εορτασμός των σοβιετικών μνημείων του Βερολίνου ήταν μέχρι στιγμής ήσυχος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας