Κόσμος

«Plan 75»: Πεθαίνοντας στα 75 στην Ιαπωνία

Στην δραματική ταινία «Plan 75», η σκηνοθέτις Chie Hayakawa πραγματεύεται ένα πρόγραμμα ευθανασίας, η οποία είναι ακόμη θέμα ταμπού για μεγάλο μέρος της ιαπωνικής κοινωνίας.

Στην δραματική ταινία «Plan 75», η σκηνοθέτις Chie Hayakawa πραγματεύεται ένα πρόγραμμα ευθανασίας, η οποία είναι ακόμη θέμα ταμπού για μεγάλο μέρος της ιαπωνικής κοινωνίας. Στην Ιαπωνία ο μέσος όρος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλός και οι άνθρωποι ζουν μέχρι το βαθύ γήρας, με συνέπεια ο πληθυσμός να είναι βαθιά γηράσκων. Στην ταινία πρωταγωνιστεί μια «νέα» για τα ιαπωνικά δεδομένα γυναίκα, 75 ετών, και παρακολουθείται η πορεία της ζωής της. Η ταινία κάνει «θραύση» και πέραν της Ιαπωνίας, πληροφορεί ο Guardian.

Η Ιαπωνία γερνά γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, με ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής. Οι γυναίκες ζουν συνήθως έως τα 87 και οι άνδρες έως τα 81. Σχεδόν το 40% του πληθυσμού της είναι άνω των 60 ετών, αριθμός που αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός συρρικνώνεται. Τα ζευγάρια στην Ιαπωνία έχουν τώρα κατά μέσο όρο μόλις 1,3 παιδιά – πολύ κάτω από τα 2,1 παιδιά που χρειάζονται οι κοινωνίες για να παραμείνουν σταθερές.

Η Ιαπωνία τοποθετούσε κάποτε τους ηλικιωμένους της στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, διοργανώνοντας μάλιστα μια εθνική εορτή για να τιμήσει τη συνεισφορά τους στην κοινωνία. Αλλά όχι πια. O πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε πρόσφατα ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί «επείγον κίνδυνο για την κοινωνία». Ανακοινώνοντας μια νέα κυβερνητική υπηρεσία για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είπε: «Η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα τού αν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν κοινωνία».

Οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν δημογραφικό ζήτημα «από την ανάποδη», σε σχέση με την Ευρώπη.

Στη νέα της ταινία, Σχέδιο 75, η Chie Hayakawa θέτει μια πολιτική που θα μπορούσε να δοκιμάσει η υπηρεσία: εθελοντική ευθανασία για τα άτομα άνω των 75 ετών. Αντί να είναι βάρος, να ενοχλεί, να καταστρέφει τους πόρους, οποιοσδήποτε ηλικίας 75 ετών μπορεί απλώς να τοποθετηθεί στα ήρεμα, αποτελεσματικά χέρια του κράτους και να ξεγλιστρήσει ανώδυνα. Όσοι έχουν χρήματα και οικογένεια μπορούν να το κάνουν στο τέλος ενός πακέτου premium δύο ημερών, μετά από θεραπείες σπα και ειδικά γεύματα. Όσοι δεν έχουν, δίνονται αρκετά μετρητά για να πληρώσουν τα βασικά έξοδα κηδείας πριν ξαπλώσουν σε ένα στρατόπεδο σε ένα σκοτεινό, αθόρυβο δωμάτιο που χωρίζεται από κουρτίνες, όπου δέχονται ήσυχα να πεθάνουν με αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο