Κόσμος

Εθνική καμπάνια καταστολής της κατασκοπείας άρχισε η Κίνα – Στο στόχαστρο ξένες εταιρείες

Η Κίνα άρχισε εθνική καμπάνια καταστολής "κατά της κατασκοπείας" σε συμβουλευτικές εταιρείες, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας μια εταιρεία με δραστηριότητες παγκοσμίως για διαρροή κρατικών μυστικών, καθώς και ότι έχει δεσμούς με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Κατόπιν εντολών της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας, οι αρχές πραγματοποίησαν συντονισμένες επιχειρήσεις σε πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κέντρων ισχύος του Πεκίνου, της Σαγκάης, της Σενζέν και της Σουζού, ανέφερε επαρχιακό τηλεοπτικό κανάλι στην επαρχία Τζιανγκσού τη Δευτέρα το βράδυ. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δεν ανέφερε από πού άντλησε τις πληροφορίες ούτε έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για τις επιδρομές.

Αξιωματούχοι της κρατικής ασφάλειας στη Σοζού επισκέφθηκαν τα γραφεία της Capvision, συμβουλευτικής εταιρείας με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και τη Σαγκάη, είπε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός. Οι υπάλληλοι της Capvision στην πόλη που βρίσκεται κοντά στη Σαγκάη ανακρίθηκαν και ορισμένα αντικείμενα ερευνήθηκαν και κατασχέθηκαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο οποίο δεν προσδιορίστηκε εάν στοχοποιήθηκαν και άλλες εταιρείες.

Αξιωματούχοι ασφαλείας διαπίστωσαν ότι η Capvision είχε δεχθεί συμβουλευτικά πρότζεκτ από εταιρείες του εξωτερικού με στενούς δεσμούς με ξένες κυβερνήσεις, στρατιωτικούς και υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με αναφορά την Τρίτη η οποία κοινοποιήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό WeChat της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων, του κορυφαίου νομικού σώματος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η Capvision ανέφερε σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο WeChat τη Δευτέρα το απόγευμα ότι θα τηρήσει αποφασιστικά τις πολιτικές εθνικής ασφάλειας και θα ηγηθεί μάλιστα της υγιούς ανάπτυξης του κλάδου συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γουένμπιν χαρακτήρισε την έρευνα “φυσιολογικές ενέργειες επιβολής του νόμου” που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ενός “καλά ρυθμισμένου” κλάδου, κατά την τακτική ενημέρωση στο Πεκίνο την Τρίτη.

Το Πεκίνο έχει λάβει πολλά  μέτρα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ενισχύσει την πρόσβαση ξένων σε ευαίσθητες πληροφορίες, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη υπόσχεση του πρωθυπουργού Λι Κιανγκ να δημιουργήσει “ευρυχωρία” για ξένες εταιρείες στην Κίνα. Η κυβέρνηση ψήφισε τον περασμένο μήνα έναν αόριστο στη διατύπωσή του νέο νόμο για την αντικατασκοπεία, ο οποίος διεύρυνε τον κατάλογο των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατασκοπευτικές, εντείνοντας τους κινδύνους για τις ξένες εταιρείες.

Οι εταιρείες συμβούλων των ΗΠΑ – που συχνά χρησιμοποιούνται από ξένους επενδυτές και πολυεθνικές εταιρείες για τη διεξαγωγή ενεργειών δέουσας επιμέλειας και έρευνας στην Κίνα – βρίσκονται ιδιαίτερα στο επίκεντρο. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές ανέκριναν προσωπικό στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Bain & Company στην Κίνα και στόχευσαν την επιχείρηση δέουσας επιμέλειας Mintz Group, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

“Οι ξένες εταιρείες πρέπει να αξιολογήσουν εάν η δουλειά που κάνουν στην Κίνα μπορεί να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει μια εχθρική ατζέντα”, δήλωσε ο Gabriel Wildau, διευθύνων σύμβουλος στη συμβουλευτική εταιρεία Teneo στη Νέα Υόρκη. “Πληροφορίες που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται ευαίσθητες ή σχετικές με την εθνική ασφάλεια μπορεί να θεωρηθούν ως τέτοιες εάν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο παροχής συμβουλών στην υπηρεσία μιας ατζέντας κατά της Κίνας ή υπέρ της αποσύνδεσης από εκείνη”.

Δεν είναι σαφές πού βρίσκονται οι κόκκινες γραμμές, επομένως κάθε εργασία που βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη θα πρέπει πιθανώς να εκτελείται εκτός Κίνας, πρόσθεσε ο Wildau. “Η αίσθηση μου από τα πρόσφατα περιστατικά είναι ότι το κινεζικό προσωπικό και οι μακροχρόνια διαμένοντες στην Κίνα  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα στελέχη που απλώς επισκέπτονται τη χώρα”, σημείωσε.

Οι κινεζικές αρχές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι “υπερπόντια ιδρύματα με πολύπλοκο υπόβαθρο” βασίστηκαν σε εγχώριες εταιρείες συμβούλων για να υποκλέψουν κρατικά μυστικά, σύμφωνα με την έκθεση της Τρίτης που κοινοποιήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων.

Η έκθεση επικαλείται έναν αστυνομικό από το γραφείο εθνικής ασφάλειας της Σαγκάης, ο οποίος είπε ότι η Capvision αποδέχτηκε επίσης πρότζεκτ συμβουλευτικής σε ευαίσθητους τομείς όπως η εθνική άμυνα και η τεχνολογία αιχμής. Αυτό ανάγκασε τα μέλη του προσωπικού της να καλέσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και ευαίσθητες ερευνητικές μονάδες για πληροφορίες – και οι δύο κλάδοι στους οποίους η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Πεκίνο έχει κινηθεί ώστε να περιορίσει την πρόσβαση ξένων εταιρειών σε κινεζικές πηγές δεδομένων, εν μέρει ως απάντηση σε μια σειρά αναφορών που γράφτηκαν από ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ και που ενίσχυαν τη σκληρή γραμμή της Ουάσιγκτον για την Κίνα, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση του ζητήματος.

Κινεζικές υπηρεσίες όπως η Wind Information τους τελευταίους μήνες σταμάτησαν να παρέχουν λεπτομερή δεδομένα για τις εταιρείες της χώρας σε πελάτες στο εξωτερικό. Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας, ο ισχυρός επόπτης Διαδικτύου της χώρας, ειδοποίησε επίσης τους παρόχους δεδομένων τον Μάρτιο να περιορίσουν την πρόσβαση στο εξωτερικό σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στατιστικά στοιχεία, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που συμβουλεύτηκαν τις κινεζικές αρχές.

Οι βάσεις δεδομένων μητρώου στις Qichacha και TianYanCha – εταιρείες που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες – δεν ήταν επίσης προσβάσιμες εδώ και αρκετό καιρό σε χρήστες εκτός ηπειρωτικής Κίνας, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους εξοικειωμένους με το θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο