Το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή τέλους στα πλεονάζοντα κέρδη των τραπεζών της χώρας για να χρηματοδοτηθούν επιπρόσθετες δαπάνες περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ για την άμυνα.
Η Βουλή της Λιθουανίας τάχθηκε με καθαρή πλειοψηφία υπέρ αυτού του «προσωρινού τέλους αλληλεγγύης» που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της χώρας της Βαλτικής.
Οι τράπεζες θα κληθούν να καταβάλουν υποχρεωτικά τέλος 60% το 2023 και το 2024 επί των καθαρών εσόδων τους από τόκους, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ο συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής δεν ξεπέρασε το 50%.
Το ποσό που θα προκύψει θα διατεθεί για να ενισχυθούν οι λιθουανικές ένοπλες δυνάμεις και να κατασκευαστούν αμυντικές υποδομές.
Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας. Η κυβέρνηση στο Βίλνιους εκλαμβάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη σοβαρότερη απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια. Είχε εξαγγείλει πέρυσι πως θα αυξήσει φέτος τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας στο 3% του ΑΕΠ.
Η Λιθουανική Ένωση Τραπεζών επέκρινε την κυβερνητική πρωτοβουλία για την επιβολή του τέλους αυτού, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας, τον Γκιτάνας Ναουσέντα – ο οποίος θα πρέπει να εγκρίνει το μέτρο – να ασκήσει βέτο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε στις αρχές του Απριλίου το Βίλνιους ότι η επιβολή έκτακτου τέλος στις λιθουανικές τράπεζες θα είχε «αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις» καθώς θα τις έκανε λιγότερο ανθεκτικές στα οικονομικά σοκ.