Έχοντας εξασφαλίσει τη θέση του τόσο ως Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) όσο και ως κορυφαίος ηγέτης της χώρας για τρίτη φορά, ο Σι μπορεί να είχε μόλις φτάσει στην κορυφή της ισχύος του. Ωστόσο, έρχονται μπροστά του πρωτόγνωρες προκλήσεις, με την επιβράδυνση της οικονομίας, τη γήρανση του πληθυσμού και το διεθνές περιβάλλον να αλλάζει εις βάρος της Κίνας. Καθώς εμφανίζονται και πάλι ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα για την Κίνα, οι ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν σε αυτό το νέο πλαίσιο για να αποφύγουν να παίξουν στα χέρια του Πεκίνου και να εξισορροπήσουν τη θέση τους έναντι της Κίνας.
Ο πρωταρχικός στόχος του Σι είναι να διατηρήσει την κυριαρχία και τη νομιμότητα του ΚΚΚ, η οποία για πολλές δεκαετίες βασίζεται στην ικανότητα του κόμματος να προσφέρει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη. Με το εξαγωγικό της μοντέλο και την ικανότητά της να προσελκύει ξένες επενδύσεις, σε συνδυασμό με την επιθυμία της Δύσης να συνεργαστεί με το Πεκίνο, η Κίνα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους από την οικονομική παγκοσμιοποίηση. Κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η κινεζική ηγεσία συνειδητοποίησε ότι τόσο συστημικά όσο και πολιτικά αυτό το μοντέλο μπορεί να μην είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, καθώς η εργαλειοποίηση του εμπορίου, η ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και η εμφάνιση νέων υβριδικών απειλών επαναδιατυπώνουν τους κανόνες του αγώνα στη διεθνή σκηνή.
Ως εκ τούτου, το Πεκίνο έχει αρχίσει να κινείται προς ένα νέο οικονομικό μοντέλο που καλλιεργεί την εγχώρια αγορά και βιομηχανίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως η υψηλή τεχνολογία και οι καινοτομίες, για να καταστήσει την οικονομία της Κίνας πιο αυτοδύναμη και ανταγωνιστική. Αυτό είναι εμφανές σε στρατηγικές όπως Made in China 2025, China Standards 2035, καθώς και στη “στρατηγική διπλής κυκλοφορίας” του Πεκίνου, που συνδυάζει την εγχώρια ενίσχυση με επιλεκτική συνεργασία με εταιρείες και αγορές του εξωτερικού. Τα επόμενα πέντε χρόνια του Σι θα αφορούν τη σταδιακή εφαρμογή τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων πολιτικών, με στόχο την επίτευξη ανάπτυξης υψηλής ποιότητας σε συνδυασμό με τη συνεχή τιτλοποίηση τόσο της οικονομικής όσο και της κοινωνικοπολιτικής ζωής. Στο πλαίσιο των αυξανόμενων σινοαμερικανικών εντάσεων, της πανδημίας του Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σι έχει τονίσει το θέμα της τιτλοποίησης σε πολλές περιπτώσεις, δηλώνοντας στην ομιλία του στο NPC ότι “η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης και της σταθερότητας. είναι η προϋπόθεση για την ευημερία”. Ο Σι έχει υιοθετήσει έναν πολύ γνωστό όρο από τη ρητορική του ΚΚΚ για να περιγράψει αυτή την προσπάθεια: “αναζητώντας πρόοδο στη σταθερότητα”.
Το σχόλιο σας