Πολιτική

«Δήμητρα», τοπικά νομίσματα και οι συνέπειές τους στην εθνική οικονομία

«Δήμητρα», τοπικά νομίσματα και οι συνέπειές τους στην εθνική οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Οι δύο προτάσεις των κ. κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου έχουν έναν σαφή πειραματικό χαρακτήρα, δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής και το μόνο που ουσιαστικά υπόσχονται με σιγουριά είναι μια άτακτη έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δύο προτάσεις για «εναλλακτικά» νομίσματα κατατέθηκαν έως τώρα στον δημόσιο χώρο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται αναμφίβολα για πρωτότυπες νομισματικές προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων θα είχε, ωστόσο, εξαιρετικά αμφιλεγόμενες συνέπειες στην λειτουργία της οικονομίας μας. Η αρχή έγινε με την «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να περάσει σε ένα κεντρικό σύστημα νέων χρηματοδοτικών μέσων, που θα καταστήσει εφικτή την μετάβαση και σε εθνικά νομίσματα. Η συνέχεια δόθηκε προχθές από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εισηγήθηκε την χρήση τοπικών νομισμάτων, ως χρηματοδοτικών μέσων παράλληλων προς εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τοπικής/περιφερειακής εφαρμογής.

Το ερώτημα, όμως, που εύλογα απορρέει για τον μέσο πολίτη είναι το εάν η λειτουργία τους είναι σαφής και το κατά πόσον είναι έτοιμη η οικονομία μας για αυτά τα «εναλλακτικά» νομίσματα. Οι δύο προτάσεις των κ. κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτου έχουν έναν σαφή πειραματικό χαρακτήρα, δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμογής και το μόνο που ουσιαστικά υπόσχονται με σιγουριά είναι μια άτακτη έξοδος από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση τοπικών νομισμάτων στην ελληνική περιφέρεια θα δημιουργούσε σύγχυση και αμφιβολίες για το ποια είναι η ανταλλακτική αξία τους, πώς χρησιμοποιούνται και πώς εντάχθηκαν στην συνολική οικονομία. Επακόλουθο της σύγχυσης αυτής θα ήταν η διάχυτη αβεβαιότητα.

Τα ερωτήματα των πολιτών θα αυξάνονταν θεαματικά αναφορικά με την ορθότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, την πορεία των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Τη θέση της αβεβαιότητας θα έπαιρνε ο πανικός, ο οποίος θα είχε ολέθριες συνέπειες στην λειτουργία της εθνικής μας οικονομίας. Οι πολίτες θα προσέρχονταν στις τράπεζες για απόσυρση των καταθέσεών τους, η χώρα θα οδηγούνταν στην έξοδο από το ευρώ, οι επιχειρήσεις θα έβαζαν λουκέτο και η ανεργία θα εκτοξευόταν. Οι προτάσεις αυτές θα δημιουργούσαν λοιπόν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε ανάγκη ως χώρα και ως οικονομία: σταθερότητα, διαφάνεια και αξιοπιστία, μακριά από νομισματικά πειράματα και νέες πολιτικές λιτότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments