Μητσοτάκης: Οι σκέψεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Αρκετά πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς συνεργάτες του τις πρώτες βασικές θεσμικές τροποποιήσεις και τις πρώτες αλλαγές σε πρόσωπα σε νέο κυβερνητικό σχήμα, εφ’ όσον βέβαια επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι έως τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες δίνουν, όλες, την πρώτη θέση στην Νέα Δημοκρατία μεταξύ των εκλογικών προτιμήσεων των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά την δομή του κυβερνητικού σχήματος, οι τροποποιήσεις δεν θα έχουν έναν ολικό και σαρωτικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι αρκετές, ενώ καθεµία από αυτές θα υπηρετεί µια συγκεκριµένη λογική.
Επί παραδείγματι, η δηµιουργία ενός αυτόνοµου υπουργείου Στέγασης και ∆ηµογραφικής Πολιτικής επιδιώκει να ανταποκριθεί σε δύο µείζονα προβλήµατα. Αντίστοιχη κυβερνητική δοµή, µε αρµοδιότητα τη στεγαστική πολιτική, υπάρχει ήδη στις Ηνωµένες Πολιτείες, με το υπουργείο Στέγασης και Οικιστικής Ανάπτυξης. «Στη νέα τετραετία, αν ο λαός µάς εµπιστευθεί στις εκλογές, θα προχωρήσουµε ακόµα περισσότερο. Εχω ήδη ανακοινώσει την ίδρυση υπουργείου ∆ηµογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, το οποίο θα πάρει, ουσιαστικά, κοµµάτια από το υφιστάµενο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ένα κατεξοχήν “κοινωνικό” υπουργείο, δηλαδή, που θα επικεντρώνεται σε ειδικά προβλήµατα, τα οποία, όµως, έχουν ευρύτερες συνέπειες, όπως το δηµογραφικό και η στέγη», τόνισε στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ο πρωθυπουργός.
Ένας ακόμη προβληματισμός αφορά τη µεταφορά του χαρτοφυλακίου του Αθλητισµού από το υπουργείο Πολιτισµού, όπου βρίσκεται σήµερα, στο Παιδείας, όπου µεταξύ άλλων θα συνδεθεί πιο στενά και µε τον σχολικό αθλητισµό.
Στο επίπεδο των προσώπων, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναμένεται να μετακινηθούν σε κυβερνητικές θέσεις. Πρόκειται κυρίως για τις περιπτώσεις των κ. κ. Αλέξη Πατέλη και Δημήτρη Τσιόδρα. Θέση στο Μαξίµου φαίνεται πως θα έχει ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει θητεύσει σε κοµβικούς ρόλους τόσο επί Κώστα Καραμανλή όσο και επό Αντώνη Σαμαρά.
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει λάβει επί του παρόντος δύο αποφάσεις.
Η πρώτη, να αυξηθεί ο αριθµός των γυναικών που συµµετέχουν στην κυβέρνηση, µε την αξιοποίηση βουλευτών όπως η πρώτη στο Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αλλά και εξωκοινοβουλευτικών.
Η δεύτερη απόφαση έγκειται στο να αναβαθµίσει τη συµµετοχή της λεγόµενης «γενιάς των millennials» στην κυβέρνηση, τόσο ποιοτικά, σε θέσεις υπουργών δηλαδή, όσο και ποσοτικά, δηλαδή σε συνολικό αριθµό. Πρόκειται για την πληθυσµιακή κατηγορία όσων έχουν γεννηθεί από το 1980 µέχρι το 2000 και σήµερα στην κυβέρνηση έχουν πέντε «εκπροσώπους». Πρόκειται για τους κ. κ. Νίκη Κεραµέως, Κυριάκο Πιερρακάκης, ∆όµνα Μιχαηλίδου, Χρίστο ∆ήµας και Γιώργο Κώτσηρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας