Ζάππειο: Οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς στέλνουν μηνύματα ευρωπαϊσμού και ενότητας
Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi
Εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την Ημέρα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο με ομιλητές τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πρώην Πρωθυπουργούς και πρώην Προέδρους της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή μηνύματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ιδιότητα του μέλους του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σαφή μηνύματα ενότητας και εγγύησης της σταθερότητας που χρειάζεται η χώρα, μακριά από περιπέτειες, όπως αυτές που υπόσχονται ασυνάρτητες συμμαχίες με παράλληλα και τοπικά νομίσματα, έστειλαν από το Ζάππειο, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μαζί με τους πρώην πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2010 όπου μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές», τόνισε ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «από όσους ποντάρουν στην παγίδα της απλής αναλογικής, με «Δήμητρες» μικρότερης αξίας ακόμη και από τα μυαλά των εμπνευστών τους».
Μητσοτάκης: «Ποτέ ξανά λανθασμένες συνταγές»
«Πριν από σχεδόν δύο χρόνια στον ίδιο χώρο γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, την πιο σημαντική μας επιλογή στη μεταπολιτευτική μας ιστορία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα στην εκδήλωση της ΝΔ για την Ημέρα της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στις 28 Μαΐου του 1980 η πατρίδα κατόρθωσε να γίνει δεκτή στις ευρωπαϊκές κοινότητες.
«Ο διορατικός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτάσσει την εθνική πτυχή του εγχειρήματος», ανέφερε. «Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα «δεν ξεχνώ» είναι και εδώ», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τα οφέλη από την ένταξη μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Να σημειώσω τη σταθερή προσήλωση της ΝΔ στην Ευρώπη πέρα από τα κομματικά όρια», υπογράμμισε.
Καραμανλής: «Η Χώρα χρειάζεται βιώσιμη κυβέρνηση»
«Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα», τόνισε νωρίτερα καταχειροκροτούμενος στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής. ¨
Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως με την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια διασφαλίστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα ωστόσο τόνισε ότι «δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών».
«Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Σαμαράς: «Κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη»
«Το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αντηχούσε σε πλατείες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκαμψε αυτές τις αντιστάσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.
«Ήδη από το 1978, ως νεαρός βουλευτής, είχα το προνόμιο να συμμετέχω στην πρώτη κοινή κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλάδος-ΕΟΚ υπό τον Γιάγκο Πεσματζόγλου. Έζησα από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις. Στις 28 Μαϊου του 1980, είχα την μεγάλη τύχη να παρακολουθώ εδώ, σε αυτό το χώρο, την τελετή επίσημης υπογραφής της Ελληνικής ένταξης. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι τότε ηγέτες της Ευρώπης».
«Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ – και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους. Δυστυχώς και πάλι…»
Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες».
«Βέβαια, ο Λαϊκισμός οργίαζε και τότε… Αλλά εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος – όχι αυξάνοντάς το, όπως έγινε αμέσως μετά… Μειώνοντας τους φόρους – όχι αυξάνοντάς τους, όπως συνέβη αμέσως μετά. Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε την Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Όπως, δυστυχώς, έγινε και πάλι αμέσως μετά…», είπε με νόημα ο κ. Σαμαράς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας