Κόσμος

Capital Economics: Τι θα γίνει αν χάσει ο Ερντογάν τις εκλογές;

Την αισιοδοξία που υπάρχει στις αγορές για νίκη του Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στις 14 Μαΐου και επιστροφή της Τουρκίας σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, επισημαίνει σε έκθεσή της η Capital Economics.

Στην περίπτωση που όντως χάσει ο Ερντογάν και εφαρμοστούν ορθόδοξες πολιτικές, ο οίκος προβλέπει μείωση του πληθωρισμού, βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μείωση του κινδύνου για την οικονομία της Τουρκίας και την τουρκική λίρα.

Παρ’ όλα αυτά, η Capital Economics τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Για να μειωθεί σημαντικά ο πληθωρισμός θα χρειαστούν πολλά χρόνια πολύ σφιχτής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, που συνεπάγεται χαμηλή ανάπτυξη, ενώ η τουρκική λίρα θα διολισθήσει περαιτέρω φέτος για να αντισταθμιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Ακολουθούν οι απαντήσεις της Capital Economics στα σημαντικότερα ερωτήματα των τουρκικών εκλογών:

1.Ποια είναι η πολιτική πλατφόρμα της αντιπολίτευσης; Οι δύο κεντρικοί στόχοι είναι η μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό σε διάστημα δύο ετών και η αποκατάσταση της σταθερότητας της λίρας. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να επιστρέψει η χώρα σε ορθόδοξες πολιτικές, όπως η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

2.Τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα; Κλειδί είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, μία εξέλιξη που θα συμβάλλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας για την τουρκική λίρα και θα προσφέρει στήριξη και στον τραπεζικό κλάδο που πλήττεται από τις συναλλαγματικές ανισορροπίες. Όμως για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός κάτω από το 10% θα χρειαστούν ίσως και 5 χρόνια αλλά και να αυξηθούν τα επιτόκια τουλάχιστον στο 30%.

3.Είναι αξιόπιστο το οικονομικό επιτελείο της αντιπολίτευσης; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει μία ομάδα με εγνωσμένης αξίας και αξιόπιστους οικονομολόγους, όπως ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χακάν Καρά και ο καθηγητής Οικονομικών του MIT, Νταρόν Ατσέμογλου.

4.Θα μειωθούν τα εμπόδια όσον αφορά την προσέλκυση κεφαλαίων αμέσως αν νικήσει η αντιπολίτευση; Το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση καθώς το έλλειμμα χρηματοδοτείται από τα συναλλαγματικά αποθέματα. Η Τουρκία δυσκολεύεται να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και η βοήθεια από τη Ρωσία και το Κατάρ κλείνει απλώς τρύπες και δεν λύνει το πρόβλημα. Αν χάσει ο Ερντογάν, μπορεί τα κεφάλαια από τις χώρες του Κόλπου να μειωθούν αλλά οι εισροές ιδιωτικών ξένων κεφαλαίων θα είναι μεγαλύτερες, περιορίζοντας τις ανησυχίες για την εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

5.Πώς θα κινηθεί η λίρα αν χάσει ο Ερντογάν; Οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα ανατιμηθεί απότομα αν νικήσει η αντιπολίτευση, με δεδομένο ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια, θα μειωθεί ο κίνδυνος χώρας και θα αυξηθούν κατά πολύ οι εισροές κεφαλαίων που θα δώσουν ώθηση στη λίρα.

Η Capital Economics πιστεύει ότι η όποια ανατίμηση θα είναι βραχύβια γιατί η οικονομία της Τουρκίας έχει χάσει σε ανταγωνιστικότητα με αποτέλεσμα η λίρα να είναι υπερτιμημένη. Η περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας αποτελεί μέρος της λύσης για τις ανισορροπίες της Τουρκίας.

6.Υπάρχουν κίνδυνοι για τις τράπεζες; Ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας είναι σε ισχυρότερη θέση τώρα απ’ ότι λίγα χρόνια πριν καθώς η πιστωτική άνθηση της δεκαετίας του 2010 ξεφουσκώνει, οι τράπεζες μειώνουν το εξωτερικό τους χρέος και τα μαξιλάρια συναλλάγματος είναι καλύτερα. Παρ’ όλα αυτά, οι τουρκικές τράπεζες είναι ευάλωτες και αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από εξελίξεις όπως η περαιτέρω πτώση της λίρας και η αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο