Ο επικεφαλής του κόμματος του Μακρόν χαρακτήρισε απάνθρωπη τη μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μετά από μια σειρά προσβολών από τη γαλλική πλευρά. Η γαλλική στάση έχει προκαλέσει οργή στον Ιταλό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ενώ η Μελόνι επικεντρώνεται στην αλλαγή σελίδας των ιταλο-γαλλικών σχέσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν αναζωπύρωσε τη διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας όταν δήλωσε ότι η Μελόνι είναι «ανίκανη να λύσει τα μεταναστευτικά προβλήματα» στη χώρα της, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις για τη δημιουργία «ναυτικού αποκλεισμού».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι κατήγγειλε «μια αχρείαστη και χυδαία προσβολή σε μια φιλική, συμμαχική χώρα», προσθέτοντας ότι αναμένει μια συγγνώμη από το Παρίσι σύμφωνα με το euractiv.gr
Για να ηρεμήσει τα πράγματα, η Γαλλίδα ομόλογός του Κατρίν Κολονά του τηλεφώνησε δύο φορές, δήλωσε ο Ταγιάνι.
Για να εξομαλύνει περαιτέρω τα πράγματα, η γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι «η Ιταλία είναι ένας ουσιαστικός εταίρος της Γαλλίας και ότι η σχέση μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό». Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη «διαβούλευση και σε έναν ήρεμο διάλογο για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί», πρόσθεσε η Μπορν.
«Δεν υπήρχε καμία επιθυμία να εξοστρακιστεί η Ιταλία με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Νταρμανέν, ενώ ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι ο συνάδελφός του στο υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε πρόθεση να δημιουργήσει αντιπαράθεση.
Τα λόγια του Βεράν «πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ταγιάνι, αναγνωρίζοντας ότι προέρχονται από «κάποιον που έχει συνειδητοποιήσει ότι έκανε ένα σοβαρό λάθος» προσβάλλοντας την ιταλική κυβέρνηση.
«Δεν είμαστε μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Κάποιοι τόνοι μπορούν να εξοικονομηθούν, και ελπίζω ότι είναι απλώς τα λόγια ενός υπουργού σε μια προεκλογική εκστρατεία. Δεν επιθυμούμε να διακόψουμε τις σχέσεις με τη Γαλλία», δήλωσε ο Ταγιάνι στο Rai News 24.
Αλλά, τα πράγματα δεν τελείωσαν εκεί.
Την Τετάρτη, ο ευρωβουλευτής Στεφάν Σεζουρνέ, γενικός γραμματέας του κόμματος Renaissance του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξόργισε και πάλι την Ιταλία λέγοντας ότι «η Μελόνι δημαγωγεί πολύ για τη μετανάστευση» και χαρακτήρισε την πολιτική της «άδικη, απάνθρωπη και αναποτελεσματική», ανέφερε η Le Figaro.
Για τον ίδιο, «η γαλλική ακροδεξιά παίρνει το παράδειγμα της ιταλικής ακροδεξιάς. Πρέπει να καταγγείλουμε την ανικανότητά τους», πρόσθεσε ο Σεζουρνέ.
Ο Σαλβίνι αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη ρητορική του Σεζουρνέ «απαράδεκτη και προσβλητική». «Η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει κήρυγμα σε κανέναν. Θα πρέπει να δείξουν σεβασμό στην ιταλική κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter.
Σύμφωνα με τη Μελόνι, η οποία επισκέφθηκε την Τετάρτη την Πράγα για να συναντηθεί με τον Τσέχο ομόλογό της Πετρ Φιάλα, οι δηλώσεις εναντίον της για το μεταναστευτικό έγιναν για να «διευθετηθούν εσωτερικοί λογαριασμοί» με στόχο τη διατήρηση της εκλογικής συναίνεσης στη Γαλλία.
«Δεν νομίζω ότι είναι ιδανικό σε επίπεδο πολιτικής και εθιμοτυπίας, αλλά ο καθένας κάνει τις επιλογές που θέλει να κάνει (…) Δεν θέλω να μπω σε αυτό, κατανοώ τις δυσκολίες. Δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα που έχουν με εμάς», πρόσθεσε.
Στη Γαλλία, η κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας είναι μια ευκαιρία για τη δεξιά και την ακροδεξιά να επιτεθούν στην κυβέρνηση Μακρόν. Η Μελόνι «είναι πιο αποτελεσματική από τον Ζεράλ Νταρμανέν», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο BFMTV ο επικεφαλής της ομάδας Les Républicains (ΕΛΚ) στην Εθνοσυνέλευση, Ολιβιέ Μαρλέξ.
Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ώρας των κυβερνητικών ερωτήσεων στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η ακροδεξιά βουλευτής Αλεξάνδρα Μασόν (Rassemblement National/ID) εξέφρασε την ανησυχία της για «καταστροφικά σχόλια και ενέργειες» και «ανεύθυνες δηλώσεις» του υπουργού Εσωτερικών Νταρμανέν.
Ο τελευταίος ανέφερε αρχικά ότι η απάντηση στη μεταναστευτική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, καθώς «χρειαζόμαστε […] εξωτερικούς ελέγχους στα σύνορα της Ευρώπης, ενιαία διαδικασία ασύλου και αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου».
Ωστόσο, παραπονέθηκε ότι «οι Ιταλοί φίλοι μας σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν πίσω ανθρώπους που έχουν ‘αποχαρακτηριστεί’» δηλαδή ανθρώπους που θα έπρεπε να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν, όπως ορίζει ο κανονισμός του Δουβλίνου για τη μετανάστευση.
Στη συνέχεια κατήγγειλε τη στάση του Rassemblement National (ID), η οποία «καταψήφισε την εντολή διαπραγμάτευσης ώστε να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα».
Αντίθετα, οι Ιταλοί σύμμαχοι της Rassemblement National από τη Lega και οι ευρωβουλευτές της Fratelli d’Italia (ECR) της Μελόνι ψήφισαν υπέρ του πακέτου.
Το σχόλιο σας