Πολιτική

Εκλογές 2023: Προβάδισμα 5,8% στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση

Οι πολίτες επιθυμούν η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη ΝΔ σε ποσοστό 29%

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, με 5,8% διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑλίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ειδικότερα η έρευνα της Kapa Research δείχνει πως οι πολίτες επιθυμούν η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη ΝΔ σε ποσοστό 29%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού με 41%.

 Η πρόθεση ψήφου στην έρευνα της Kapa Research

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 25,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 8,5%. Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων.

ΝΔ: 31,6%

ΣΥΡΙΖΑ: 25,8%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 8,5%

ΚΚΕ: 6,6%

ΕΛ.ΛΥ: 3,8%

ΜέΡΑ25: 3,5%

Εθνική Δημιουργία: 1,3%

Πλεύση Ελευθερίας: 1,0%

ΕΑΝ: 1,0%

Νίκη: 1,0%

Αλλο κόμμα: 2,3%

Λευκό/Ακυρο: 1,2%

Δεν έχω αποφασίσει: 9,2%

Δεν θα ψήφιζα/Δεν απαντώ: 3,2%

 Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 60% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι πολίτες επιθυμούν η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη ΝΔ σε ποσοστό 29% ή κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 14%. Συνολικά η ΝΔ είτε ως αυτοδύναμη, είτε σε συγκυβέρνηση συγκεντρώνει το 43%.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει μόνο το 8%, ενώ το 28% θα επιθυμούσε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Στην ερώτηση ποιον προτιμούν οι ψηφοφόροι για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με ποσοστό 41%, οκτώ μονάδες πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 33%.

Τι ζητούν οι πολίτες από την επόμενη κυβέρνηση

Οι πολίτες αναφέρουν πως η βελτίωση του ΕΣΥ, η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, η βελτίωση στην Παιδεία, η μείωση των φόρων και μέτρα στήριξης για τη νέα γενιά θα πρέπει να είναι οι πέντε πρώτες προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της ΚΑΠΑ Research

Ο Διευθυντής ερευνών της Κάπα Research, Αλέξης Ρουτζούνης αναλύει παρακάτω τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας.

Η διεξαγωγή των πρώτων εθνικών εκλογών μετά από μια αλληλουχία κρίσεων και απρόβλεπτων γεγονότων εξελίσσονται σε περιβάλλον πρωτοφανούς ησυχίας, κόντρα στα πολιτικά ήθη και έθιμα της χώρας.

Μια πρώτη ερμηνεία του ήπιου κλίματος αφορά στον συνδυασμό εκλογικού συστήματος και παράστασης νίκης: η πλειοψηφία (60%) θεωρεί ότι στις εκλογές της απλής αναλογικής πρώτο θα τερματίσει το κόμμα που δηλώνει ευθέως ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα, το ουσιαστικό διακύβευμα (ποιος θα κυβερνήσει) είτε να μετριάζεται είτε να μετατίθεται για αργότερα στις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής.

Μια δεύτερη ερμηνεία για αυτήν την άνευρη προεκλογική περίοδο θέλει τους πολίτες να συναινούν γύρω από τα μη αντιθετικά προτάγματα των τριών βασικών κομμάτων: η ανάγκη Σταθερότητας (της ΝΔ) με Σχέδιο (του ΠΑΣΟΚ) και Δικαιοσύνη παντού (του ΣΥΡΙΖΑ) δεν αλληλοαναιρούνται. Καλύπτουν και εφησυχάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος χωρίς να προκαλούν στο ελάχιστο τις έντονες διαιρέσεις του πρόσφατου ταραγμένου παρελθόντος (μνημόνιο-αντιμνημόνιο, νέο-παλιό, πρώτη φορά αριστερά-μένουμε Ευρώπη). Ούτως ή άλλως, οι αλλεπάλληλες κρίσεις επέφεραν κόπωση και αποστροφή των πολιτών σε εντάσεις και περιπέτειες διαρκείας επιβάλλοντας μια σχετικά φοβική ψυχολογία, συστολή και τάση προς την ιδιώτευση.

Επιπλέον, το μέχρι τότε υπό διαμόρφωση προεκλογικό κλίμα επηρεάστηκε καταλυτικά από το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο δίπλα στις ευθύνες της κυβέρνησης ανέδειξε συνολικά τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους και του πολιτικού συστήματος, παγώνοντας την κοινωνία και καθηλώνοντας εν μία νυκτί την όποια επικοινωνιακή ορμή κομμάτων και φανατικών υποστηρικτών.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες φαίνεται ότι θα ασχοληθούν με τις εκλογές την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, με σχετική αδιαφορία για τα κόμματα και ίσως διάθεση αποχής. Για την ακρίβεια, μένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει συνέχεια στην τάση διεύρυνσης της αποχής που εμφανίζεται στο κλείσιμο κάθε εκλογικού κύκλου από το 2004 και έπειτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο