Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία βαραίνει τους πάντες. Η οικονομία είναι ο κρίσιμος παράγοντας στις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Η Τουρκία έχει περισσότερα από 20 χρόνια προεδρικής θητείας Ερντογάν πίσω της. Το αν θα προστεθούν άλλα πέντε θα αποφασιστεί ξεκινώντας από τις εκλογές στις 14 Μαΐου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η αντιπολίτευση έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να νικήσει τον νυν πρόεδρο.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην πιθανή ήττα του Ερντογάν.
Η οικονομία βρισκόταν σε παρακμή εδώ και χρόνια και τα πράγματα για τους Τούρκους δεν πάνε τόσο καλά όσο παλιά. Ειδικά ο εξαιρετικά υψηλός πληθωρισμός πλήττει μαζικά τον κόσμο, γιατί καθημερινά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης γίνονται όλο και πιο ανεκτίμητα. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός είναι 43% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι περίπου 105 τοις εκατό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Independent Inflation Research Group (ENAG). Ένδειξη ότι οι τουρκικές αρχές «πειράζουν»¨τα στοιχεία. Η τουρκική λίρα χάνει επίσης όλο και περισσότερο σε αξία έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια: το 2014 έπρεπε να πληρώσει κάποιος περίπου 2,9 λίρες για ένα ευρώ, σήμερα είναι περίπου 21,5 λίρες.
Οι άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης παντού στην Τουρκία – ακόμη και στις συντηρητικές πόλεις της χώρας. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν πιστοί στον πρόεδρό τους. Οδηγός ταξί από την πόλη Ικόνιο της κεντρικής Ανατολίας είπε στην DW ότι θα ψήφιζε ξανά τον Ερντογάν σε αυτές τις εκλογές, ακόμα κι αν δεν τα πήγαινε καλά οικονομικά. Πιστεύει ότι πολλά οικονομικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του νέου τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου “TOGG”, είναι καλά. Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δεν στέκεται πίσω από την κυβέρνηση, ότι δεν της συμπαρίσταται. «Αν η αντιπολίτευση όχι μόνο επέκρινε αυτά τα έργα, αλλά τους έδινε λίγη υποστήριξη, ίσως έπαιρνε περισσότερες ψήφους», λέει.