Διεθνή

Les Echos: Οι σχέσεις με την Κίνα στο «μικροσκόπιο» της Ε. Ε.

Les Echos: Οι σχέσεις με την Κίνα στο «μικροσκόπιο» της Ε. Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανεξέτασαν τη στρατηγική τους απέναντι στην Κίνα, με την παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανεξέτασαν τη στρατηγική τους απέναντι στην Κίνα, με την παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Οι εργασίες θα συνεχιστούν σο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και των Κινέζων έχουν φορτιστεί αρνητικά τους τελευταίους μήνες, η Ένωση επιδιώκει να αποσαφηνίσει το δόγμα της γύρω από το τρίπτυχο, με το οποίο έχει ορίσει την Κίνα από το 2019: «εταίρος, στρατηγικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος».

Ξεκινώντας από την παρατήρηση ότι τα δύο μπλοκ κινούνταισε πολύ διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά μοντέλα και ότι οι εμπορικές σχέσεις είναι σήμερα υπερβολικά ανισόρροπες, ο Ζοζέπ Μπορέλ προσπάθησε να καθορίσει τη μέθοδο που θα επιτρέψει στην ΕΕ να επαναπροσδιορίσει επακριβώς τον κίνδυνο σε σχέση με την Κίνα.

«Οι εξαρτήσεις που έχουμε σήμερα από την Κίνα, στον ψηφιακό τομέα ή για την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών, είναι ακόμη πιο επικίνδυνες από αυτές που είχαμε από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της διπλωματίας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ της Γερμανίας της οποίας η βιομηχανία εξάγει μαζικά στην Κίνα και άλλων χωρών με πολύ πιο περιορισμένες οικονομικές ανταλλαγές, αλλά αυτές οι διαφορές παραμένουν, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι τόσο σημαντικές όσο ήταν κατά το παρελθόν. Το κείμενο που βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας θα χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα είναι στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 και 30 Ιουνίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις διευκρίνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ένωσης και της Κίνας δεν θα μπορούσαν «να εξελιχθούν κανονικά» εάν το Πεκίνο δεν αφιερώσει όλη του την ενέργεια και το καθεστώς του ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας. . Οι συνομιλίες του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Κιν Γκαν με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα ήταν τεταμένες. Η ουδετερότητα του Πεκίνου στην ουκρανική σύγκρουση «ισοδυναμεί ότι είναι με το πλευρό του επιτιθέμενου», υποστήριξε ο Πράσινος υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments