Διεθνή

Τουρκία: Τα «ημερολόγια κουζίνας» του Κιλιτσντάρογλου με στόχο τον Ερντογάν

Τουρκία: Τα «ημερολόγια κουζίνας» του Κιλιτσντάρογλου με στόχο τον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, ήρεμος και ήπιων τόνων, είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στην 20ετή κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το ερώτημα αν θα τα καταφέρει, θα απαντηθεί μερικώς αύριο, 14 Μαΐου, στις τουρκικές εκλογές. Και θα απαντηθεί μερικώς αν χρειαστεί να προσέλθουν ξανά στις κάλπες οι Τούρκοι ψηφοφόροι.

Τα «ημερολόγια κουζίνας» του Κιλιτσντάρογλου

Μεγάλο μέρος των μηνυμάτων της προεκλογικής εκστρατείας του Κιλιτσντάρογλου παραδίδεται από το κατεξοχήν τουρκικό μεσοαστικό σπίτι του και αναρτάται στο Twitter, σε βίντεο που ορισμένοι παρατηρητές έχουν αποκαλέσει «ημερολόγια κουζίνας».

Καθισμένος, συχνά με τσάι στο παραδοσιακό τουρκικό φλιτζάνι τσαγιού, εκθέτει τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις, ανακοινώνει τα μέλη του δυνητικού συνασπισμού του και μερικές φορές απλώς μιλάει ειλικρινά στον κόσμο, καλωσορίζοντας ουσιαστικά το κοινό στο σπίτι του, διαδικτυακά.

Τέτοιες χειρονομίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ελιτίστικη εικόνα που είχε κάποτε ο ίδιος και το κόμμα του. Οι αναλυτές λένε ότι η επιθυμία να προσελκύσει τους σημερινούς ψηφοφόρους είδε τον υποψήφιο πρόεδρο να υφίσταται μια αναμόρφωση της εικόνας του με την πάροδο των ετών. Τα μηνύματά του στοχεύουν τώρα στη μεσαία τάξη της Τουρκίας και τους τα φτωχότερα στρώματα, το ίδιο εκλογικό ακροατήριο που πάντα υπερασπιζόταν ο Ερντογάν, υπογραμμίζει το CNN.

Ο Γκιουλφέμ Σαϊντάν Σανβέρ, ειδικός πολιτικής επικοινωνίας που συνεργάζεται με αρκετούς πολιτικούς του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι η κουζίνα έχει γίνει «σύμβολο» του υποψηφίου, «ότι κάνει ταπεινή (ζωή) και ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα της ζωής των απλών Τούρκων πολιτών».

Ωστόσο, η χρήση του Twitter για να προσεγγίσει το εκλογικό σώμα μπορεί να μην έγινε από επιλογή. Η πλειονότητα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης στη χώρα ελέγχεται από τους πιστούς στην κυβέρνηση, γεγονός που ωθεί την αντιπολίτευση να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αποστολή μηνυμάτων αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments