Nέα της αγοράς

Wall Street: Πώς ο πληθωρισμός απειλεί τις μετοχές

Wall Street: Πώς ο πληθωρισμός απειλεί τις μετοχές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην αγορά παραγώγων τα επιτοκιακά futures εξακολουθούν να τιμολογούν μειώσεις στο δεύτερο εξάμηνο, βλέποντας το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed στο 4,3% τον Δεκέμβριο από το τρέχον εύρος του 5,0%-5,25%

Ηαίσθηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν αποθερμαίνεται με ρυθμό που να δικαιολογεί το στοίχημα ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος απειλεί ένα σενάριο που ενίσχυσε τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Οι προσδοκίες χαμηλότερων επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 τροφοδότησαν την άνοδο του δείκτη S&P 500 κατά 7% φέτος από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. Όμως, οι προσδοκίες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τη στάση της Fed που θέλει να κρατήσει τα επιτόκια στα τωρινά επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και η εικόνα από την αγορά εργασίας δεν προσέφεραν ενδείξεις που να ενισχύουν το σενάριο για μειώσεις επιτοκίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την κούρσα που έχει ανεβάσει τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Αν οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια δεν ευοδωθούν η χρηματιστηριακή αγορά έχει περιθώρια πτώσης μπροστά της στο υπόλοιπο της φετινής χρονιάς.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 4,9% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, με χαμηλότερη ταχύτητα από ότι αναμενόταν. Όμως, παραμένει πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Fed και δεν συνάδει με το στοίχημα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, εκτός εάν η αμερικανική οικονομία χτυπηθεί από μια ξαφνική επιβράδυνση ή άλλου τύπου «σοκ».

Στην αγορά παραγώγων τα επιτοκιακά futures εξακολουθούν να τιμολογούν μειώσεις στο δεύτερο εξάμηνο, βλέποντας το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed στο 4,3% τον Δεκέμβριο από το τρέχον εύρος του 5,0%-5,25%.

Η εκτίμηση στην Goldman Sachs Asset Management είναι ότι η Fed θα κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι περιμένει η αγορά. Πιο απλά, ότι η Fed θα παραμείνει πιο «γεράκι» συγκριτικά με αυτό που προεξοφλεί η αγορά.

Μια τέτοια στάση από πλευράς Fed μπορεί να αποδειχτεί προβληματική για τις μετοχές, καθώς ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του S&P 500 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου βρίσκεται στο 18, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 15.

Επίσης, οι τρέχουσες αποτιμήσεις μπορεί να αποτυπώνουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων αν οι επιτοκιακές αυξήσεις της Fed τελικά οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για τη χρηματιστηριακή αγορά, όπως η αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον στο ζήτημα της οροφής χρέους που προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές.

Πάντως, τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη ήταν ενθαρρυντικά για πολλούς. Επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο.

Αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περισσότερο τους επόμενους μήνες και η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδυνθεί, τότε μπορεί να αρχίσουν οι σκέψεις για μειώσεις στο κόστος χρήματος, κάτι στο οποίο οι μετοχές θα αντιδράσουν θετικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments