Πώς ετοιμάζεται το άλμα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Για άλμα προς τα εμπρός φαίνεται πως ετοιμάζεται ο 2ος πυλώνας της ασφάλισης στην Ελλάδα −δηλαδή τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) − αμέσως μετά τις εκλογές.
Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η ίδρυση νέων ΤΕΑ, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης από πλευράς ευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής (EIOPA) με τους φορείς της αγοράς επαγγελματικής ασφάλισης για την αναθεώρηση της 2ης οδηγίας για τα Ιδρύματα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών – ΤΕΑ (ΙΟRP ΙΙ) εντός του τρέχοντος μηνός, νέες θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΤΕΑ προς το τέλος του χρόνου, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εν εξελίξει θεσμική προσέγγιση μεταξύ του 2ου (ΤΕΑ) και 3ου πυλώνα (ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες).
Συγκεκριμένα:
– Σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο της ίδρυσης νέων ΤΕΑ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, έχει υποβληθεί αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας για αδειοδότηση ΤΕΑ από την εισηγμένη εταιρεία Epsilon Νet, ενώ βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης το καταστατικό του ΤΕΑ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Επίσης, εντός του τρέχοντος έτους τον δρόμο της υποβολής καταστατικού και ακόλουθης αδειοδότησης από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ακολουθήσουν τόσο μεγάλες επαγγελματικές ομάδες από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας όσο και εταιρείες, με πιο ώριμη την περίπτωση μιας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας στον κλάδο της ενέργειας.
– Ενώ αυξάνεται το συνολικό πλήθος των ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης (από 25 το 2021 σε 29 το 2022-2023) και εδραιώνεται η παρουσία του 2ου πυλώνα σε όλο τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας, αναμένεται νέο θεσμικό πλαίσιο για αυτόν που θα ενσωματώνει τις αναγκαίες αλλαγές στη βάση της διεθνούς εμπειρίας, για την ουσιαστική περαιτέρω ανάπτυξή του.
Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε διαμορφώσει ένα προσχέδιο νομοθετικών αλλαγών, αλλά δεν προχώρησε η ψήφισή τους υπό μορφή νομοσχεδίου, λόγω της προκήρυξης των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Αυτές θα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση του καθεστώτος εποπτείας των ΤΕΑ και τη δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών ταμείων.
Η δυνατότητα ίδρυσης ΤΕΑ με συμμετοχή περισσότερων από μία επιχειρήσεων έχει “κλειδώσει”, ενώ σε σχέση με τη νέα εποπτεία των ΤΕΑ (μαζί και του ΤΕΚΑ), η τελική κεντρική επιλογή, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, είναι πως αυτή θα ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Με την επιλογή αυτή θα τερματιστεί το υφιστάμενο, κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο τριπλής εποπτείας (υπουργείο Εργασίας, Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) των επαγγελματικών ταμείων. Οι παραπάνω αναφερόμενες νομοθετικές αλλαγές αποτελούν πάγια αιτήματα των Διοικήσεων των ΤΕΑ, καθώς και του συλλογικού τους οργάνου, της ΕΛΕΤΕΑ, ενώ σε αυτά μπορούν επίσης να προστεθούν το αίτημα για θεσμοθέτηση νομοθετικά κατοχυρωμένων κανόνων για την έγκριση νέων ή την τροποποίηση υφιστάμενων καταστατικών, αλλά και για τις εν γένει ελεγκτικές και εγκριτικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την αδειοδότηση και την εύρυθμη λειτουργία των ΤΕΑ, το αίτημα για την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για τις συνταξιοδοτικές παροχές και τη διατήρηση της ελκυστικότητας των φορολογικών κινήτρων για τις εφάπαξ παροχές των ΤΕΑ, καθώς επίσης και το αίτημα για την αύξηση των βαθμών ελευθερίας στην επενδυτική διαχείριση και την πρόσβαση σε προϊόντα κύκλου ζωής των ασφαλισμένων μελών των επαγγελματικών ταμείων.
– Αναφορικά με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγκυρες πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως μέχρι τις 25 του τρέχοντος μηνός αναμένεται να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία διαβούλευσης της 2ης Κοινοτικής Οδηγίας για τα ΙΕΣΠ (ΤΕΑ) που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) με τους φορείς της αγοράς επαγγελματικής ασφάλισης όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., με σκοπό την επί τα βελτίω αναθεώρηση της εν λόγω Οδηγίας με βάση την εμπειρία εφαρμογής της στην ευρωπαϊκή αγορά τα προηγούμενα χρόνια και τις εισηγήσεις των φορέων του 2ου πυλώνα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά θέματα που αποτελούν αντικείμενο της ως άνω διαβούλευσης είναι η επάρκεια της ΙΟRP II από πλευράς προληπτικής εποπτείας και διακυβέρνησης, η διασυνοριακή δραστηριότητα των ΤΕΑ, η επάρκεια πληροφόρησης των ασφαλισμένων μελών, η υιοθέτηση της αναλογικότητας στις εποπτικές απαιτήσεις, οι κανόνες επενδυτικής διαχείρισης και οι απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για τη συμπερίληψη ζητημάτων διαφορετικότητας και ένταξης στα διαχειριστικά όργανα των ΤΕΑ.
– Παράλληλα με όλες τις παραπάνω διεργασίες (ίδρυση νέων ΤΕΑ, αλλαγές στο εγχώριο θεσμικό πλαίσιο, αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας) έχει ξεκινήσει ένας κύκλος θεσμικών συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων ασφάλισης, ήτοι του 2ου (ΤΕΑ) και του 3ου πυλώνα (ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες), προκειμένου να διαμορφώσουν έναν κοινό βηματισμό στα βασικά θεσμικά αιτήματα που τους απασχολούν και αποτελούν τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής που αναμένεται να οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά τις αγορές επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, εφόσον τύχουν αποδοχής και υιοθέτησης από την επόμενη πολιτική ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Βασικός στόχος των ανωτέρω ενεργειών είναι η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας, η διείσδυση του ασφαλιστικού αλφαβητισμού και της αποταμίευσης στην κουλτούρα των Ελλήνων πολιτών και η ουσιαστική αύξηση του μεριδίου των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων (πέραν του υφιστάμενου αθροιστικού 6% για ενίσχυση της συνολικής διαφοροποίησης του κινδύνου και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού) στο υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο σχεδόν μονοπωλιακή θέση καταλαμβάνει ο 1ος δημόσιος, διανεμητικός πυλώνας.
Τι προβλέπει η Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση έτους 2022 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα:
1. Τα Περιουσιακά Στοιχεία των 29 Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (εξαιρουμένων τυχόν ακινήτων) που υπέβαλαν στοιχεία στο πλαίσιο της άσκησης, με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2022, ανέρχονται σε 1.813.060.024 ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1,4% σε σχέση με την 31/12/2021.
2. Τα Περιουσιακά Στοιχεία των 4 Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2022 ανέρχονται σε 1.545.203.289 ευρώ και είναι μειωμένα κατά 5,41% σε σχέση με την 31/12/2021, ενώ αντιπροσωπεύουν περίπου το 85,2% του συνόλου των Περιουσιακών Στοιχείων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
3. Τα Περιουσιακά Στοιχεία των 25 ΙΕΣΠ-ΤΕΑ με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2022 ανέρχονται σε 267.856.735 ευρώ και είναι αυξημένα κατά 30,45% σε σχέση με την 31/12/2021, ενώ αντιπροσωπεύουν περίπου το 14,8% του συνόλου των Περιουσιακών Στοιχείων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
4. Με βάση τα στοιχεία που δήλωσαν τα ΤΕΑ και ΙΕΣΠ-ΤΕΑ, η Μέση Σταθμική Απόδοση των Υπό Διαχείριση Χαρτοφυλακίων για το έτος 2022 διαμορφώθηκε σε -8,6% περίπου.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας