Κόσμος

Βloomberg: Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει μεγαλύτερο λόγο στην “πίσω αυλή” της Κίνας

Βloomberg: Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει μεγαλύτερο λόγο στην “πίσω αυλή” της Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στενότερους πολιτικούς και επενδυτικούς δεσμούς σε περίπου 20 χώρες από ολόκληρη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στενότερους πολιτικούς και επενδυτικούς δεσμούς σε περίπου 20 χώρες από ολόκληρη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς το μπλοκ επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή παρά τις ολοένα αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.Σε ένα φόρουμ που συγκέντρωσε υπουργούς Εξωτερικών από την ΕΕ και τον Ινδο-Ειρηνικό, αρκετοί ομιλητές προώθησαν το πρόγραμμα Global Gateway, την απάντηση της Ευρώπης στο τεράστιο έργο υποδομών της Κίνας, την Πρωτοβουλία Belt and Road. Η σημερινή συνάντηση ήταν “σνομπ” προς το Πεκίνο, το οποίο δεν είχε προσκληθεί.

“Φιλοδοξία μας είναι να εργαστούμε για τη διατήρηση του Ινδο-Ειρηνικού ως μιας ελεύθερης, ανοικτής, ευημερούσας και χωρίς αποκλεισμούς περιοχής και να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις μεταξύ ίσων”, δήλωσε σε ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. Η ΕΕ “αρνείται να εισέλθει σε μια λογική μπλοκ που θα καθιστούσε αναπόφευκτη την κλιμάκωση και, τελικά, την αντιπαράθεση”.

Μετά από δεκαετίες που η ΕΕ αντιμετώπιζε την Κίνα κυρίως ως εμπορική ευκαιρία, επιδιώκει να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην περιοχή και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών που είναι κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση του μπλοκ.

Η εξάρτηση της ΕΕ από το Πεκίνο, ο ηγέτης του οποίου έχει δηλώσει ότι δεν έχει όρια στη φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν χώρες και εταιρείες αγωνίστηκαν να προμηθευτούν μάσκες και άλλο εξοπλισμό. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις εντάσεις με τη Δύση να πιέζει το Πεκίνο να πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα.

Η ΕΕ υιοθέτησε για πρώτη φορά μια κοινή στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό το 2021, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, η οποία διαθέτει υπερπόντια εδάφη στην περιοχή. Το Παρίσι φιλοξένησε σύνοδο κορυφής της ΕΕ για να συζητηθεί η συνεργασία με την περιοχή πέρυσι, δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας. Η Γαλλία επίσης μόλις είχε υποστεί την ακύρωση της σύμβασης υποβρυχίων από την Αυστραλία, καθώς η Καμπέρα εισήλθε σε αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενίσχυση της παρουσίας

Παρά την επίδειξη ενότητας σήμερα, με καλεσμένους την Ινδία, την Ιαπωνία και την Ινδονησία, παραμένει ασαφές πώς η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της στον Ινδο-Ειρηνικό σε θέματα άμυνας και οικονομίας.

Η επίσημη ατζέντα των συζητήσεων ανέφερε την “ευημερία χωρίς αποκλεισμούς”, καθώς και τις “πράσινες ευκαιρίες” και την “αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων σε συνεργασία” – ένας συγκεκαλυμμένος υπαινιγμός για την εξεύρεση κοινής στάσης σχετικά με την Ουκρανία – και την ασφάλεια. Η ΕΕ υπέγραψε στα τέλη του περασμένου έτους συμφωνία εταιρικής σχέσης με την Ταϊλάνδη για την προώθηση διμερούς διαλόγου σχετικά με την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα.

Ενώ η Γαλλίδα Κολονά δεν αναφέρθηκε στην Κίνα, δήλωσε ότι η στρατηγική της ΕΕ για την Παγκόσμια Πύλη έχει ως στόχο την προώθηση “διαρκών, ποιοτικών έργων υποδομής που δεν θέτουν τις χώρες σε κατάσταση εξάρτησης – σκέφτομαι τα λιμάνια, τις μεταφορές, αλλά και τον ψηφιακό τομέα”.

Η Κολονά δήλωσε επίσης ότι οι γαλλικές φρεγάτες θα περιπολούν συχνότερα στην περιοχή. Ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο περιπολούσε στο στενό της Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, ενώ η Κίνα διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Ενώ η Γαλλία δεν είχε προσκαλέσει πέρυσι εκπροσώπους των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον εκπροσωπήθηκε σήμερα. Η Γαλλία έχει θεωρήσει τον Ινδο-Ειρηνικό ως προτεραιότητα. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 1,6 εκατομμύρια Γάλλους πολίτες και το Παρίσι έχει στρατιωτική παρουσία στα γαλλικά υπερπόντια νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Καληδονίας, του Wallis-and-Futuna ή του Mayotte, και 8. 000 στρατιώτες.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την πρόκληση που αντιμετωπίζει να πείσει τους εταίρους της να ταχθούν ευθέως στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα συμμετείχε στη συζήτηση του Σαββάτου για να απευθύνει έκκληση προς τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού να στηρίξουν το Κίεβο.

“Διαφορετικοί τρόποι”

Πριν από τις συζητήσεις, η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Xίνα Ραμπάνι Καρ αναγνώρισε διαφορές σχετικά με την Ουκρανία. “Όλοι προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με διαφορετικούς τρόπους”, δήλωσε η Καρ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι για το Πακιστάν η προτεραιότητα είναι “ο τερματισμός των εχθροπραξιών”, ζητώντας “μια διαδικασία ανοικοδόμησης ζωών, διπλωματίας, λύσεων, το συντομότερο δυνατό”

Το Πακιστάν, μαζί με χώρες όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα και η Κίνα, απείχε τον Φεβρουάριο από την ψηφοφορία επί ψηφίσματος του ΟΗΕ που καλούσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Το Πακιστάν έχει επίσης παραγγείλει ρωσικό πετρέλαιο για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία αναβιώνοντας ένα σταματημένο πακέτο διάσωσης ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσπάθησαν να προβάλουν ένα ενιαίο μέτωπο για τις σχέσεις με την Κίνα, λέγοντας ότι είχαν καταλήξει σε μια αρχική συναίνεση σχετικά με ένα κοινό σχέδιο για τις μελλοντικές σχέσεις – αν και πρέπει ακόμη να βρουν τρόπο να εξομαλύνουν τις διαφορές. Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε συγκεκριμένα τους οικονομικούς δεσμούς της Γερμανίας με την Κίνα. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν να συντονίσουν επίσημα την προσέγγισή τους τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments