Την σαφή και διαχρονική απόσταση του την δική του και της Νέας Δημοκρατίας συνολικά από την ακροδεξιά στις ποικίλες εκφράσεις εξέφρασε και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο Λαύριο, διευκρινίζοντας ότι οι δικές του αναφορές σχετίζονται αποκλειστικά με τον υπεύθυνο πατριωτισμό.
«Είμαστε μία προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση, με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Καταλαβαίνω ότι αυτό μερικές φορές μπορεί να ενοχλεί κάποιους που θεωρούσαν τον χώρο της προόδου ως αποκλειστικό χώρο της δικής του ιδεολογικής ηγεμονίας», τόνισε εισαγωγικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας την ιδεολογική φυσιογνωμία της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, δε, οικονομικά μειονεκτικές κοινωνικές ομάδες, με τα προβλήματα των οποίων λεγόμενες «προοδευτικές κυβερνήσεις» δεν ασχολήθηκαν πραγματικά. «Είμαι υπερήφανος που επί δικών μας ημερών μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες και αυτό είναι κάτι το οποίο το πιστοποιεί πια ξεκάθαρα και η ΕΛΣΤΑΤ, και πρέπει να μειωθούν και άλλο», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα παραδείγματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στους αστέγους και στους οροθετικούς συμπολίτες μας.
Ο πατριωτισμός, από τον οποίο εμφορείται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο υπεύθυνος πατριωτισμός, ο οποίος δεν έχει πολιτικό πρόσημο. «Δεν θεωρώ ότι ο υπεύθυνος πατριωτισμός είναι ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Θεωρώ ότι είναι αναπόσπαστο στοιχείο και, θα έλεγα, σχεδόν συνταγματική υποχρέωση, οποιασδήποτε κυβέρνησης», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το παράδειγμα του φράχτη στον Έβρο είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, χαρακτηριστικό. Ο φράχτης δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός.
«Δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική ο φράχτης. Θεωρώ ότι η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση οποιασδήποτε εκλεγμένης κυβέρνησης», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Άρα, δεν πρέπει να ρωτάτε τη Νέα Δημοκρατία γιατί προστατεύει τα σύνορά της, πρέπει να ρωτάτε την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί θέλει να επιστρέψει σε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων που οδήγησε τελικά στη Λέσβο, στην οποία ήμουν, να έχουν περάσει 600.000 άνθρωποι. Μόνο από τη Λέσβο πέρασαν 600.000 άνθρωποι το 2015».
Στη ίδια γραμμή σκέψης εντάσσεται και η ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή. «Δεν θεωρώ, σε καμία περίπτωση, ότι η πολιτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατ’ ανάγκη μία δεξιά πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που συμπέρανε: «Πιστεύω στον υπεύθυνο πατριωτισμό. (…) Και αυτόν τον υπεύθυνο πατριωτισμό θα εξακολουθώ να υπηρετώ».