Πολιτική

Η Ελλάδα και το «τόξο» Τιράνων – Άγκυρας

Η Ελλάδα και το «τόξο» Τιράνων – Άγκυρας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η σύλληψη και η προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φώτη Μπελέρη δεν είναι αποκομμένες από επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η σύλληψη και η προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φώτη Μπελέρη δεν είναι αποκομμένες από επεκτατικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος. Αν και τα οριστικά αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών δεν είναι γνωστά, ένα άτυπο «τόξο» φαίνεται ότι συνδέει την Αλβανία με την Τουρκία και τα συμφέροντά τους, απέναντι στο οποίο θα μπορούσε και θα έπρεπε να αντιπαρατεθεί η ελληνική πλευρά, χρησιμοποιώντας και διεθνοπολιτικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της.

Είναι γνωστή η διπλωματική πίεση που ασκείται από την γερμανική πλευρά, προκειμένου να ικανοποιηθούν διαχρονικά αιτήματα του τουρκικού κατεστημένου στην περιοχή μας. Το να υποκύψουμε, όμως, σε αυτές τις πιέσεις σημαίνει πρακτικά ότι οδηγούμαστε, κακήν – κακώς, σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, ανεξάρτητα από το εάν θα εκλεγεί τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο προεδρικό αξίωμα, και η Ελλάδα δεν δείχνει διατεθειμένη να καθίσει σε ένα τέτοιο τραπέζι «διαλόγου» με την γείτονα Χώρα.

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές σε Τουρκία και Αλβανία, ωστόσο, ο Έντι Ράμα αποφασίζει να προχωρήσει στην σύλληψη του Φώτη Μπελέρη, ενός ομογενούς διακεκριμένου για τους αγώνες της Εθνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο. Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας οδηγείται προφυλακισμένος στις φυλακές Αυλώνα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να εξαπατήσει προεκλογικά τον… συνήγορό του και μέλη της οικογενείας του. Η κρίση στις σχέσεις μας με τα Τίρανα είναι προδήλως προσχεδιασμένη και η δημιουργία μιας εστίας τεχνητής έντασης επιτυγχάνεται για λόγους προφανούς αντιπερισπασμού.

Εκείνο που επιχειρείται είναι να πιεστεί να καθίσει η Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαλόγου με την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, που θα πρέπει να θεωρούνται ως τουρκικά, σε κραυγαλέα αντίθεση προς τις συνθήκες που καθορίζουν τη νομική θέση και τον νομικό χαρακτήρα των νησιών.

Η άλλοτε επίκληση του πνεύματος του περιλάλητου, ου μην αλλά και γραφικού «κατευνασμού» έχει πλέον ολότελα, πλήρως υποχωρήσει από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Ούτε μία αράδα τέτοιων απόψεων δεν βρίσκει κανείς σε εφημερίδες και ιστότοπους, τούτες τις μέρες. Απεναντίας, βλέπει μέχρι χθες διαπρύσιους κήρυκες ολιστικών προσεγγίσεων και χειροκροτητές της διπλωματίας των σεισμών να ομιλούν με «εθνικούς όρους» για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κανένας σεισμός, εντούτοις, δεν ακυρώνει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του τουρκικού κατεστημένου. Αυτό φρόντιζε να το θυμίζει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις σκληρές δηλώσεις του εν όψει του νέου κύκλου διαλόγου με την Άγκυρα, που σχεδιάζεται εδώ και καιρό.

Σε σχέση με την αλβανική χονδροειδή καταστρατήγηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, η Ελλάδα δεν στερείται πολιτικών μέσων πίεσης. Η Χώρα μας γιόρτασε πρόσφατα την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο από την υπογραφή της μακρινής συμφωνίας ένταξης στις ευρωπαϊκές κοινότητες. Ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραμάτισε και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της αλβανικής υποψηφιότητας για την ένταξη στην Ε.Ε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments