Global News

CNN: Γιατί η μοίρα του Ερντογάν είναι σημαντική για τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ

CNN: Γιατί η μοίρα του Ερντογάν είναι σημαντική για τον Μπάιντεν και τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο αγώνας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία σε αυτήν την εκλογική μάχη στην Τουρκία είναι ένα ακόμη επεισόδιο στα μεταβαλλόμενα παγκόσμια πλαίσια που καθορίζουν την προεδρία του Τζο Μπάιντεν», σχολίασε το CNN σε ανάλυση μια ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών.

Όπως σημειώνει το CNN, η μοίρα του Ερντογάν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για τη δημοκρατία της χώρας του, την οποία προσπάθησε να αποδυναμώσει, αλλά και για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Αν και η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν έχει συχνά απογοητεύσει την Ουάσιγκτον – για παράδειγμα, με τη στάση του απέναντι στη Ρωσία και την πρόθεσή του να προσεγγίσει τη Συρία. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεσμεύτηκε να αναλάβει «οποιονδήποτε αγώνα είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει δικαιώματα, νόμο και δικαιοσύνη για τους Τούρκους. Ο αρθρογράφος του CNN σημειώνει ότι ο Ερντογάν έχει «μπερδέψει» διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ, με πιο πρόσφατη την προσέγγισή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που εξόργισε τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστήριξαν ανοιχτά την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσουν την απρόκλητη εισβολή της Μόσχας.

Ωστόσο, η θητεία του Τζο Μπάιντεν εκτυλίχθηκε στη σκιά των επιθέσεων στη Δημοκρατία, στο εξωτερικό και κυρίως στο εσωτερικό. Η πιο σημαντική πρόκληση εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής – όπως  η άνοδος μιας ισχυρότερης, πιο εθνικιστικής Κίνας – επιδεινώνεται από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προσφέρει στον κόσμο ένα εναλλακτικό πολιτικό μοντέλο στη δυτική δημοκρατία και ένα ολοένα και πιο απαιτητικό υπόδειγμα δημοκρατίας. Τους τελευταίους μήνες, ο Μπάιντεν αποξενώθηκε επίσης από τον επί χρόνια συνοδοιπόρο του, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, λόγω των προσπαθειών αναθεώρησης της δικαστικής εξουσίας, η οποία ορισμένοι αμερικανοί ειδικοί λένε ότι θα επιτρέψει στην σκληροπυρηνική κυβέρνησή του να περιορίσει τη δημοκρατία.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια απειλή από τη δημοκρατία στο εσωτερικό. Ήδη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ηγείται της κούρσας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ισχυρίζεται ότι έχασε παράνομα την προεδρία το 2020, κάτι που αγκαλιάστηκε από τους φανατικούς υποστηρικτές του που προχώρησαν στην κατάληψη του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ έχει δώσει σήμα ότι θα επέστρεφε την αμερικανική διπλωματία στις μέρες που του άρεσε να κάθεται με ισχυρούς ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Σι και ο βορειοκορεάτης τύραννος Κιμ Γιονγκ Ουν. Και την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω συνοριακής κρίσης, υποσχέθηκε να ξεκινήσει τις μεγαλύτερες μαζικές απελάσεις μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα επικαλεστεί έναν διεθνή αγώνα για τη διατήρηση της δημοκρατίας για να συμπληρώσει αυτό που λέει ότι διεξάγει στο εσωτερικό. Σε μια σύνοδο κορυφής των δημοκρατιών που συγκάλεσε στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο, μίλησε για μια τεράστια δυτική προσπάθεια να σωθεί η Ουκρανία ως ένδειξη μιας στροφής στην ιστορία μακριά από την αυταρχική διακυβέρνηση. Μια ήττα του Ερντογάν θα απομάκρυνε έναν ηγέτη που έχει εργαστεί για δύο δεκαετίες για να αποδυναμώσει την επιρροή των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, όπως τα δικαστήρια, ο Τύπος και οι βασικές βάσεις της οικονομικής ισχύος. Σε μια νέα θητεία, ωστόσο, πιθανότατα θα περιόριζε περαιτέρω τις ελευθερίες, ενώ θα συνεχίσει να απογοητεύει τους δυτικούς ηγέτες, αναφέρει η ανάλυση του CNN. Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε για την Τουρκία ότι «υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το μέρος του κόσμου».

Ωστόσο, η ανάλυση ολοκληρώνεται με το ακόλουθο «ρεαλιστικό» συμπέρασμα. «Η υποστήριξη της δημοκρατίας – ενώ είναι ενσωματωμένη στο DNA της Αμερικής – είναι συχνά περίπλοκη όταν εμπλέκεται ευρύτερη γεωπολιτική. Και εξηγούν γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν απλώς να αγνοήσουν ή να απορρίψουν έναν περιφερειακό ισχυρό άνδρα όπως ο Ερντογάν, ακόμα κι αν βγει νικητής από τις προεδρικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments