Global News

Die Zeit: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων την τελευταία πενταετία

Die Zeit: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων την τελευταία πενταετία

Πηγή Φωτογραφίας: asiafinancial.com

Ο αριθμός των εκτελέσεων αυξήθηκε το 2022, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η θανατική ποινή έχει εκτελεστεί τουλάχιστον 883 φορές.

Ο αριθμός των δικαστικών εκτελέσεων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών πέρυσι, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία. Στην έκθεσή της για την παγκόσμια χρήση της θανατικής ποινής, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τεκμηριώνει τουλάχιστον 883 εκτελέσεις σε 20 χώρες το 2022. Επιπλέον, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, υπάρχουν χιλιάδες εκτελέσεις στην Κίνα, «οι οποίες κρατούνται κρυφές», όπως ανέφερε η Αμνηστία. Έξι χώρες κατάργησαν τη θανατική ποινή εν όλω ή εν μέρει πέρυσι . Σύμφωνα με τη διαθέσιμη τεκμηρίωση, η αύξηση οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων εκτελέσεων στο Ιράν αυξήθηκε από 314 το 2021 σε 576 το 2022. Στην Σαουδική Αραβία, ο αριθμός τριπλασιάστηκε από 65 (2021) σε 196 πέρυσι. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Αμνηστία για τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Πέρα από αυτήν την περιοχή, είναι ανησυχητικό ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτελούνται σε σχέση με αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Στο παρελθόν, όμως, έχει κάνει και όνομα με αμφιλεγόμενες θέσεις. Το 2021, για παράδειγμα, αρνήθηκε στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι την ιδιότητα του «κρατουμένου συνείδησης» – μια απόφαση που αργότερα η ΜΚΟ αντέστρεψε και ζήτησε συγγνώμη. Στις αρχές του 2022, η Διεθνής Αμνηστία περιέγραψε το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ, δεχόμενη πυρά από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments