Κόσμος

Κερδίζει πανευρωπαϊκό momentum η γαλλική πρόταση για την πυρηνική ενέργεια

Κερδίζει πανευρωπαϊκό momentum η γαλλική πρόταση για την πυρηνική ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι χώρες θα συναντηθούν στο Παρίσι την Τρίτη για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της εξάρτησής τους από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnes Pannier-Runacher θα συναντηθεί την Τρίτη (16 Μαΐου) με εκπροσώπους άλλων 16 ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο της λεγόμενης «πυρηνικής συμμαχίας», τα οποία είναι περισσότερα σε σύγκριση με τα 11 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις πριν από δύο μήνες.

Οι χώρες θα συναντηθούν στο Παρίσι την Τρίτη για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της εξάρτησής τους από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα και την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας.

Αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Εσθονία.

Σε αυτούς θα προστεθούν η Σουηδία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας το σύνολο των χωρών σε 16.

Η Σουηδία είχε μέχρι τώρα αποφασίσει να παραμείνει ουδέτερη, επειδή κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όσον αφορά την Ιταλία, θα συμμετάσχει ως «παρατηρητής», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει ως ειδικός «προσκεκλημένος», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Η συνάντηση αυτή ακολουθεί άλλες δύο που πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη τον Φεβρουάριο και στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Η επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα παραστεί επίσης για να ακούσει και να κατανοήσει πώς μπορούν να συνοδευτούν οι εθνικές πολιτικές για την ασφάλεια, την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη βιομηχανική ανάπτυξη και την καινοτομία, όπως στον τομέα των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR), δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη EURACTIV.

Το πρώτο θέμα της συνάντησης θα επικεντρωθεί στην «οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας», ιδίως έναντι των ρωσικών καυσίμων. Οι εκπρόσωποι θα συζητήσουν τον ρόλο της ΕΕ στον τομέα αυτό, επισήμανε το γραφείο του Pannier-Runacher.

«Καθώς οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξαρτώνται ιδιαίτερα από τα ρωσικά καύσιμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και άλλες πυρηνικές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν», ανέφερε το γραφείο.

Το δεύτερο μέρος της συνάντησης, στο οποίο θα συμμετάσχει και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι περισσότερο επιχειρησιακό και θα επικεντρωθεί σε τρέχοντα και μελλοντικά έργα καθώς και σε δεξιότητες. Εν ολίγοις, θα αφορά «την επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας στην Ευρώπη», συνοψίζει το γραφείο της Pannier-Runacher.

Για το γραφείο της υπουργού, η συνάντηση αυτή στο Παρίσι αποτελεί ένα πραγματικό «σημείο καμπής» στην «πυρηνική συμμαχία» που εγκαινιάστηκε φέτος από το Παρίσι. Μαζί, οι χώρες της συμμαχίας στοχεύουν να αποτελέσουν μια δύναμη με «πολύ ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς» για τα επόμενα ευρωπαϊκά κείμενα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, όπως η πράξη Net-Zero Industry Act για τη βιομηχανική ανάκαμψη στην Ευρώπη, δήλωσε το γραφείο του υπουργού.

Τέλος, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν νέα κοινά έργα, αλλά το γραφείο της υπουργού δήλωσε ότι «δεν πρόκειται δημοσιοποιήσει τίποτα» πριν την τελική ανακοίνωση. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μέτρα για τη συγκέντρωση του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, «δεν θα πρέπει να περιμένουμε […] τα κράτη μέλη να προβούν σε ανακοινώσεις για νέους αντιδραστήρες», δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments