Πραγματοποιήθηκε χθες (15/5) από την Πυροσβεστική η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023» σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας.
Στην Αττική, πραγματοποιήθηκε σε δασική έκταση, εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Σουνίου – πλησίον του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα) – του Δήμου Λαυρεωτικής, στη θέση «ΧΑΟΣ» («Έγκοιλον Χάος»), παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Γεώργιου Πουρναρά, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη, του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά και του Δημάρχου Σαρωνικού Χρήστου Γκίνη.
Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων σε τέτοιου είδους περιστατικά φορέων.
Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου ιδρύθηκε το 1974, έχει έκταση πυρήνα 750 εκτάρια και έκταση περιφερειακής ζώνης 2750 εκτάρια. Εκτείνεται σε μία μακρόστενη περιοχή στο Ν.Α. άκρο της Αττικής και γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου. Αποτελεί το μικρότερο Δρυμό της χώρας, παρουσιάζοντας, ωστόσο, ιδιαίτερο ιστορικό, γεωλογικό, μεταλλευτικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον («Έγκοιλον Χάος», Γεωπάρκο Λαυρεωτικής, Σπήλαιο «Κίτσος», αρχαιολογικός χώρος των Μεταλλείων, Μεταλλευτική Στοά «Παρόν»). Το βάραθρο «Έγκοιλον Χάος» αποτελεί ένα μοναδικού ενδιαφέροντος φυσικό μνημείο, με βάθος 55 μέτρα και διάμετρο 120 μέτρα. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου αιώνα ή στις αρχές του 19ου, όμως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα της κατάπτωσης της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου.
Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων ενημέρωσε σχετικά ότι φέτος έχουν ενταχθεί περίπου 130 νέα οχήματα ενώ μετράμε 52 μισθωμένα αεροσκάφη επιπλέον του εθνικού εναέριου στόλου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, αναφερόμενος στην άσκηση δήλωσε σχετικά: «Η διαπίστωση σε ρεαλιστικές συνθήκες της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του είναι σημαντική για την ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και κυρίως βέβαια της Πυροσβεστικής που έχει και τον πρώτο λόγο.
Κατ΄ εντολή και του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, βρεθήκαμε σήμερα εδώ για να παρακολουθήσουμε από κοντά την άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023», μια άσκηση συντονισμού που διεξήχθη με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων».