Πολιτική

Στοιχεία που θα κρίνουν την συμπεριφορά των ψηφοφόρων

Αναμφίβολα, ο βαθμός της συσπείρωσης είναι ένα από τους πιο αποφασιστικούς παράγοντες και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον κομματικό σχηματισμό. Επιτυχής καταγραφή θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 85%.

Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 21 ης Μαΐου, αφού μόλις πέντε ημέρες μας χωρίζουν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Οι παράγοντες που πρόκειται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, είναι ο βαθμός συσπείρωσης της βάσης κάθε κόμματος, η εκλογική συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, η τελική επιλογή των αναποφάσιστων, το εύρος των προγραμματικών θέσεων, καθώς και τα πρόσωπα των υποψηφίων. Αναμφίβολα, ο βαθμός της συσπείρωσης είναι ένα από τους πιο αποφασιστικούς παράγοντες και ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον κομματικό σχηματισμό. Επιτυχής καταγραφή θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 85%. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται περισσότερο συσπειρωμένη στην εκλογική της βάση, με το σχετικό ποσοστό κοντά στο 70%, ενώ ελαφρώς χαμηλότερο είναι το ίδιο ποσοστό για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να καλύψει την απόσταση μέσα από την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου του και του προγράμματός του, ενώ ο Σύριζα ακολουθεί μια σαφώς σκληρή αντιπολιτευτική «γραμμή», όπως εμφαίνεται χαρακτηριστικά σε ραδιοτηλεοπτικά σποτ και σε ρητορικά σχήματα.

Επιπλέον, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης είναι ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα παρουσιάζει, έτσι, μεγαλύτερες εγγύτητες και ομοιότητες με τα υπόλοιπα δυτικά πολιτικά συστήματα, όπου η ψήφος συχνά κρίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αναπόφευκτα λοιπόν οι κινήσεις των κομματικών επιτελείων εστιάζουν στην κατηγορία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Στιγμιότυπα από μεγάλες κομματικές συγκεντρώσεις και προσπάθειες επανιδιοποίησης παλαιότερων ψηφοφόρων βρίσκονται στην πρώτη σειρά των τακτικών που ακολουθούν τα κόμματα.

Δίπλα στους νέους έρχονται να προστεθούν οι περίπου μισό 400. 000 νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι πρόκειται να λάβουν το «βάπτισμα του πυρός» στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής. Μια ξεχωριστή δυσκολία είναι ο ιδιαίτερα απρόβλεπτος χαρακτήρας της νεανικής ψήφου, στοιχείο που προκαλεί «πονοκεφάλους» στα κομματικά επιτελεία. Είναι, σε κάθε περίπτωση, βέβαιο ότι τα πρόσωπα των υποψηφίων μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, καθώς οι υποψήφιοι είναι πιθανόν να είναι πρόσωπα που μπορούν να εμπνεύσουν και να συγκινήσουν. Και αυτό γίνεται ακόμη πιο αισθητό όταν πρόκειται για ανθρώπους ευρύτερα αναγνωρίσιμους στις τοπικές κοινωνίες, είτε πρόκειται για απλούς εργαζομένους της διπλανής πόρτας, είτε για διακεκριμένους ανθρώπους από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα ή από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.

Θα πρέπει, τέλος, να ληφθεί υπ’ όψη κι ο λεγόμενος «προγραμματικός παράγων», ο οποίος αναφέρεται στις αναλυτικές επεξηγήσεις των προγραμματικών επεξεργασιών των κομματικών σχηματισμών. Και βέβαια, ένα πρόγραμμα γίνεται πιο πιστευτό όσο είναι οικονομικά και κοινωνικά γειωμένο, όσο είναι πραγματιστικό και στηριγμένο σε κοστολογημένα στοιχεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο