7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ
Πηγή Φωτογραφίας: YouTruck
Στο πλαίσιο των δράσεων του ΟΗΕ για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των θυμάτων των τροχαίων κατά 50% μέχρι το 2030 διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που εστιάζει στην ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας και των δημόσιων συγκοινωνιών. Κεντρικό σύνθημα: ξανασκεφτείτε την κινητικότητα #RethinkMobility.
Το βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει η ανθρωπότητα στον βωμό των τροχών έρχεται να μας θυμίσει ο ΟΗΕ με την ανακοίνωσή του: Οι τραυματισμοί, λοιπόν, από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με περίπου 1,3 εκατομμύρια νεκρούς και 50 εκατομμύρια τραυματίες κάθε χρόνο. Ενώ κατ’ εξοχήν σε κίνδυνο βρίσκονται οι νέοι άνθρωποι, τα άτομα ηλικίας 5-29 ετών, για τα οποία δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή τους από τα τροχαία ατυχήματα. Ενώ υψηλό κίνδυνο διατρέχουν οι «ευάλωτοι» χρήστες του δρόμου παγκοσμίως, καθώς 1 στους 4 θανάτους αφορά πεζό ή ποδηλάτη.
Το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030 αντικατοπτρίζει έναν φιλόδοξο στόχο μείωσης των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030. Τονίζει ότι μπορούν να προληφθούν αντιμετωπίζοντας το σύνολο του συστήματος μεταφορών, αναλαμβάνοντας δράση για εξασφάλιση ασφαλών δρόμων, οχημάτων και συμπεριφορών καθώς και βελτίωση της περίθαλψης έκτακτης ανάγκης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – ΠΟΥ, σε συνεργασία με τους εταίρους του, διοργανώνει περιοδικές Παγκόσμιες Εβδομάδες Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ. Αυτή η 7η έκδοση εστιάζει στις βιώσιμες μεταφορές, ιδιαίτερα στην ανάγκη στροφής στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών. Η οδική ασφάλεια είναι τόσο προϋπόθεση όσο και αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής.
Ο ΠΟΥ καλεί δε μάλιστα όλους τους εταίρους για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη κινητικότητα να σηματοδοτήσουν την 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ οργανώνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες και μοιράζοντας μηνύματα και υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα hashtag: #RethinkMobility, #StreetsforLife
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, συμμετέχει στην 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ και καλεί τους πολίτες σε σχετική δράση – στην πλατεία Δημαρχείου την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 ώρα 11:30 – στην οποία θα δώσουν το παρών οι μαθητές σχολείων , η ομάδα των Τυμπανιστών του Μουσικού Σχολείου και η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΥΘΥΤΑ, ως ενεργό μέλος της Global Alliance NGOs for Road Safety and Road Victims, επισημαίνει τα εξής:
«Οι απαιτούμενες ενέργειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας ορίζονται στο Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021–2030.
Ας μας ακούσουν επιτέλους: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση και τη βιώσιμη κινητικότητα. Αυτό είναι θεμελιώδες για τη δημιουργία μιας ακμάζουσας κοινωνίας. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β Βαθμού να δράσουν για το δικαίωμα των πολιτών στην ασφαλή κινητικότητα και τη μείωση κατά 50% των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία δυστυχήματα έως το 2030.
Απαιτούμε:
1. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: να δοθεί προτεραιότητα στις παρεμβάσεις που έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές και μειώνουν τους τραυματισμούς, ξεκινώντας από το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα στις πόλεις, εκεί όπου οι άνθρωποι περπατούν, κάνουν ποδήλατο, ζουν και παίζουν – περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων βασισμένες σε συγκοινωνιακές μελέτες. Δημόσια συγκοινωνία και ενσωμάτωση άλλων τεκμηριωμένων παρεμβάσεων που έχουν εντοπιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε χώρες που πέτυχαν να μειώσουν τα τροχαία.
2. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: κατανομή χρηματοδότησης που ενσωματώνει την ασφάλεια στον πυρήνα της και περιλαμβάνει την εφαρμογή των παρεμβάσεων δρόμων για ζωή και θανάτων – τραυματισμών με βάση στοιχεία και επιπτώσεις, και μέσω διάφανων δημόσιων εκθέσεων που περιλαμβάνουν πηγές χρηματοδότησης και συγκεκριμένων ποσών.
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ: συνεργασία με ΜΚΟ και κοινότητες, επιτρέποντας ένα περιβάλλον όπου η κοινωνία των πολιτών, η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β Βαθμού μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις οδικής ασφάλειας βασισμένες σε στοιχεία που σώζουν ζωές και τραυματισμούς σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης τους.
Ο ρόλος και η δέσμευσή μας: εμείς, ως κοινωνία των πολιτών, έχουμε έναν ρόλο που ορίζεται στο Παγκόσμιο Σχέδιο. Δεσμευόμαστε να παίξουμε τον ρόλο μας στην υπεράσπιση και τη διευκόλυνση των δικαιωμάτων των ανθρώπων για ασφαλή κινητικότητα και να επιτύχουμε μείωση 50% στους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία έως το 2030.
Δεσμευόμαστε: Να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων να είναι ασφαλείς στους δρόμους.
Απαιτούμε: από την Κυβέρνηση, από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β Βαθμού, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το δικαίωμα των ανθρώπων να είναι ασφαλείς στο δρόμο και για τον στόχο του 2030. Ας μας ακούσουν.»
Κύρια μηνύματα της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ:
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τους να επανεξετάσουν την κινητικότητα. Ηασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών της αναθεώρησης του τρόπου που κινούμαστε στον δρόμο.
Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
Όταν γίνονται με ασφαλή τρόπο, το περπάτημα και η ποδηλασία μπορούν να συμβάλουν στο να γίνουν οι άνθρωποι υγιείς, οι πόλεις βιώσιμες και οι κοινωνίες δίκαιες.
Οι ασφαλείς, προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες είναι μια λύση για πολλά από τα δεινά των κοινωνιών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας